Existeix el mite segons el qual el sector privat és el que innova, mentre l’administració pública va per darrere. De fet, es diria que els innovadors públics gairebé ni existeixen, oi?
Molts sabeu que això està molt lluny de la realitat. La veritat és que les administracions s’han posat per davant del sector privat, o com a mínim han anat agafats de la mà, en un bon nombre d’innovacions disruptives i radicals al llarg de la història, sent un dels casos més significatius el desenvolupament de la principal innovació tecnològica dels últims temps, Internet (veure el rol que va jugar el Departament de Defensa).
Sense necessitat d’anar tan lluny, la veritat és que les prestatgeries de la innovació pública estan plenes de bons exemples. Si bé és cert que poden derivar-se o inspirar-se en la innovació generada en el sector privat, no és menys cert que demostren una gran capacitat creativa per adaptar solucions per als usuaris dels serveis públics. I això és també innovació.
Les prestatgeries, deia, estan plenes de casos basats en tecnologia com Fix Your Street a Irlanda per temes d’infraestructura urbana, Faire Simple a França per a tot el relacionat amb la simplificació dels tràmits administratius, el Red Tape Challenge al Regne Unit per a les consultes sobre regulació pública en temes d’interès per a les pimes, o el Preoperatori digital a l’Hospital de Viladecans a Catalunya per a la reducció (significativa) de visites dels pacients abans de ser intervinguts. Però hi ha també innovació no basada en tecnologia, com el mateix Bus de la Salut a Catalunya, un bus que recorre la ciutat de Lleida per avaluar la salut renal i arterial de la població, un bon mecanisme per avaluar la prevalença de la malaltia renal oculta (tenint en compte que les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort i invalidesa en els països desenvolupats).
És el nostre objectiu a Induct impulsar la capacitat innovadora dels treballadors públics, perquè cada vegada sigui més normal trobar-se amb casos d’innovació pública que resolen necessitats dels ciutadans de forma disruptiva, sigui a través de la tecnologia o no, i diguin el que diguin els mites.
I la inspiració és un dels elements clau a l’hora d’impulsar la capacitat creativa dels intraemprenedors públics.
Així que avui compartim…
Segueix el resum en una frase que us hem preparat per a cada TED Talk, en l’apartat “missatge clau”. I comença pel Ted que més t’inspiri!
1. “Government – investor, risk-taker, innovator”: Mariana Mazzucato
Nombre de visualitzacions: més de 750.000
Mensaje clave: El gobierno es el motor esencial, principal, de las innovaciones disruptivas y radicales, así como del crecimiento económico de las naciones.
2. ”Stop Saving the World, Start Reinventing: Jean Oelwang
Nombre de visualitzacions: 5.000
Missatge clau: Però hem de canviar el model de gestió del govern. Hem construït el món en sitges, i és el nostre deure connectar-los. Hem de trobar portes internes dins de l’administració, i també dins nostre, per actuar de forma diferent i ser més capaços d’innovar.
3. “La història dels superherois públics i l’emprenedorisme en gov”: Rafael Villa at TEDxUCES
Nombre de visualitzacions: al voltant de 1.000
Missatge clau: Hi ha innombrables exemples d’intraemprenedors públics. I Rafael ens mostra històries d’innovadors públics anònims, sense més interès que millorar la vida de les persones per a les quals treballen, els ciutadans.
4. “Coding a better government”: Jennifer Phalka
Nombre de visualitzacions: més de 800.000
Missatge clau: Com a ciutadans i treballadors públics, tenim la responsabilitat de participar en la millora de la gestió pública, portant a l’administració cap a un model de gestió més proper a les startups: oberta i sense burocràcia.
5. “Let’s build better digital tools for our cities!”: Julia Kloiber
Nombre de visualitzacions: 2.000
Missatge clau: Per modernitzar l’administració, obrim les dades a tots per desenvolupar nous i millors serveis públics. Com va fer la Júlia a Berlín.
6. “Demand a more open-source government”: Beth Noveck
Nombre de visualitzacions: 500.000
Missatge clau: Però no ens omplim la boca amb “transparència”. Aquest no és l’objectiu final del govern obert. Ho és la col·laboració. Beth Noveck mostra una aproximació pràctica a l’open government.
7. “How a startup in the White House is changing business as usual”: Haley Van Dyck
Nombre de visualitzacions: 900.000
Missatge clau: Millorar els serveis digitals de l’administració augmenta l’equitat. Col·laborem des del sector públic amb les startups.
8. “Brilliant designs to fit more people in every city”: Ken Larson
Nombre de visualitzacions: 1M
Missatge final: Tecnologia i innovacions concretes per viure millor a les ciutats.
9. “Take back your city with paint”: Edi Rama
Nombre de visualitzacions: més de 500.000
Missatge: No tot és tecnologia! La innovació pública a través de la bellesa de l’art i la participació de la comunitat.
10. How public spaces make cities work: Amanda Burden
Nombre de visualitzacions: 1M
Missatge clau: Amanda comparteix (en primera persona) els inesperats reptes que es troba en el procés de planificació i disseny de parcs públics – i per què els insights capturats són importants per als innovadors públics. Una visió a la innovació molt propera al design thinking.
Si alguna cosa demostren aquests TED Talks i els casos concrets d’innovacions públiques, és que, si d’alguna cosa depèn la innovació en serveis públics, és de la voluntat i la motivació intrínseca dels treballadors que fan possible aquests serveis. Els altres, només hem de posar les bases per facilitar-los el treball.
Espero que aquest post hagi estat un granet de sorra més.
Innovadors públics, felicitats, i… a seguir innovant!
Fonts:
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…