No hi ha dubte que els reptes als quals ens enfrontem com a humanitat són molts, i molts d’ells estan relacionats amb la sostenibilitat. Dins d’ells sens dubte hi ha un que ens afecta directament i és el de l’alimentació, en concret aconseguir que sigui sostenible i alhora capaç de nodrir a la població cada vegada més creixent del planeta.
Més enllà de tota la innovació aplicada al sector de l’alimentació, ja sigui buscant noves fonts de proteïna, o en la tecnologia de transformació, a vegades oblidem la importància del sector primari, de l’agricultura i com està canviant a través de la introducció de noves tecnologies, la qual cosa anomenem agritech o agrotech.
Durant la passada Innovation Week de Bayer 2023, vam poder comptar amb Olga Romero, tècnica d’emprenedoria i innovació en el CEIN, i especialista en l’àmbit agritech, que ens compta la seva visió sobre el sector “L’agricultura, una indústria que mou 5 bilions d’euros a nivell global, està experimentant una transformació sense precedent a conseqüència de la incorporació de tecnologies com la intel·ligència artificial (IA), internet de les coses (IoT) o automatització en els seus processos. L’augment de la població mundial i la disminució de la superfície cultivable exigeixen produir més aliments amb menys recursos per a garantir la seguretat alimentària mundial. Les startups, que s’han convertit en el motor de la innovació, exerceixen un rol fonamental en aquest procés de canvi i juguen un paper clau en la generació de solucions per als reptes d’aquest sector.”
Olga va compartir amb els equips de treball de la companyia, 10 tendències tecnològiques que estan transformant el sector. Us les expliquem:
1.La primera seria utilitzar l ‘Internet de les coses; en el cas de l’agricultura es tracta de sensors que es poden unir amb plataformes de dades meteorològiques per augmentar l’eficiència de la productivitat agrícola.
Per exemple, Climate Fieldview que facilita la presa de decisions basada en dades.
2.La segona és l’ Agricultura de precisió, que ajuda a aplicar la quantitat correcta de recursos (pesticides, fertilitzants, aigua de reg) en el moment adequat. Per poder fer-ho es fa servir tecnologia de posicionament GPS per ubicar una persona o objecte en temps real.
És bàsic el seu ús en la planificació de campanyes molt més eficients. Amb aquesta tecnologia s’ elaboren de mapes amb informació precisa de les diferents àrees de l’ explotació agrícola.
Per exemple, Intelinair, utilitza imatges de drons per proveir d’informació precisa de la situació de l’explotació aportant insights per a la seva millora.
3.La tercera, molt relacionada amb l’anterior és l’ús de Drons agrícoles, que utilitzen tecnologies com el GPS per tenir ubicació precisa i establir rutes preestablertes de vol.
Utilitzen càmeres i sensors que no només mostren dades en l’espectre visible si no també en l’invisible, com els rangs multiespectrals, com l’ultraviolat o l’infraroig.
Por ejemplo, Helix North, ahora incorporada al grupo Eosol, se dedica al diseño, desarrollo y fabricación de drones (UAV) aplicables a tareas agrícolas.
4.La quarta és la Robòtica agrícola o Agrobots, que en principi només es van utilitzar per automatitzar les tasques més repetitives al camp, però avui ja utilitzen tecnologies avançades, que permeten realitzar treballs de precisió com recollir fruits sense danyar-los.
Un exemple seria la canadenca Nexus Robotics, que ha creat un robot capaç d’eliminar les males herbes dels cultius de manera autònoma.
5. La cinquena, és l ‘Agricultura vertical, que en cultivar en ambients controlats de forma vertical, permet ampliar la producció d’aliments en espais molt més reduïts, escurçant les cadenes de subministrament.
Per exemple, podem veure com Cichorium, amb Endimat les seves eines per a cultiu d’endevinalles, innoven en la manera de produir-les.
6. La sisena és la Biotecnologia agrícola orientada a investigar per aconseguir cultius capaços de superar la resistència a malalties o amb més tolerància a condicions climàtiques adverses.
Un ejemplo serio Recombina Biotech que ofrece servicios de ingeniería genética y construcción de microorganismos recombinantes personalizados.
7. La setena és el Blockchain que té tot el seu sentit aportant una capacitat de traçabilitat total generant una font fiable de la cadena de subministrament el que aconsegueix una major confiança entre productors i consumidors.
A Agridigital , per exemple, utilitzen blockchain per assegurar la traçabilitat dels aliments.
8. La vuitena i bàsica en aquests dies és la que es refereix a l‘ Ús de l’ aigua. Cada vegada és més necessària la gestió de regs intel·ligent que permeti un ús més eficient d’aquest recurs i la reducció dels costos.
Com a exemple, podem veure com Brioagro permet als agricultors rastrejar les necessitats de reg per a cada planta específica.
9. La novena és l’ús d ‘Energies renovables, que òbviament permet tenir explotacions més sostenibles, i reduir dependència de combustibles fòssils i emissió de gasos d’efecte hivernacle.
Un exemple és l’aplicació conjunta que han realitzat Florette i Bayer en la qual les energies renovables són el centre.
10. Finalment, la novena suposa l’ús d ‘Aprenentatge automàtic juntament amb Anàlisi de dades a través d’Intel·ligència Artificial.
Per exemple, Descartes Labs és capaç de fer anàlisis predictives en agricultura utilitzant la seva aplicació d’IA.
La conclusió és que ens trobem en un moment en què l’agricultura està en ple canvi, una transformació sense precedents, que com dèiem a l’inici està generant ja un gran increment de producció dels cultius, que no serà suficient donat el creixement de la població mundial, que apunta a 10.000 milions de persones en 2050.
Un repte important que sens dubte haurem de ser capaços d’afrontar i solucionar en els pròxims anys.
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…