Categories: Innovació en Salut

4 projectes innovadors de sensors connectats que milloren la nostra vida

Una de les frases que més utilitzo en l’entorn professional és ‘Tot el que es pot mesurar es pot millorar’. Però per poder mesurar necessitem dades. Les dades es poden extreure dels mòbils, els ordinadors o els sensors. Segons alguns informes, s’estima que per el 2020 estiguin connectats 25.000 milions de dispositius en xarxa. Els sensors existeixen des de fa anys, però la caiguda important en els costos de fabricació els ha fet més atractius per a la seva utilització a gran escala. Els sensors cada vegada són més econòmics, més fàcils d’utilitzar i dissenyats per ser més adaptables i independents. Amb la utilització massiva de la tecnologia i especialment amb els protocols wifi, la xarxa sense fils o la geolocalització, el seu ús s’ha incrementat de forma exponencial.

Les magnituds físiques o químiques a través dels sensors es transformen en dades. Aquestes dades al seu torn es converteixen en informació. Les dades individuals no són molt útils per si mateixes, però en conjunt, aquest coneixement ens ajuda a descobrir tendències, ser més eficients enèrgicament, per a programes de salut, per conèixer els nutrients a terra, ordenar el trànsit o investigar els hàbits i malalties dels animals.

Els sistemes de sensors no només l’utilitzen les grans empreses. Qualsevol emprenedor amb poc pressupost pot comprovar la seva conveniència, creant prototips barats o per al disseny del llançament d’un nou negoci. La possibilitat d’obtenir una tecnologia a l’abast de tots ha estat un dels motius de l’origen d’innovadors projectes, empreses o aplicacions que han sorgit al nostre país.

Per fer-nos una idea millor, un sensor és un dispositiu que pot mesurar magnituds físiques o químiques i la conversió per senyals elèctrics en dades. Les principals mesures dels sensors són:

  • Moviment, velocitat, desplaçaments.
  • Temperatura, humitat, aire.
  • Posició, proximitat, localització, presència.
  • Líquids o gasos, nivell, filtracions, flux.

Libelium

Libelium és una companyia aragonesa que dissenya i fabrica des de fa deu anys tecnologia per l’Internet de les Coses (IOT) i per a ciutats intel·ligents (Smart Cities). La tecnologia de Libelium permet aconseguir que les ciutats ens diguin on hi ha places d’aparcament, optimitzar l’aigua que necessiten els jardins, controlar la qualitat de l’aire i dels abocaments, o encendre els fanals només quan és necessari per estalviar energia, entre altres aplicacions. Per a això, Libelium dissenya i fabrica maquinari per a xarxes sense fils de sensors i el programari necessari per crear solucions ràpides i fiables destinades al mercat de les Smart Cities, l’Internet de les Coses i del M2M.

Més de 10.000 desenvolupadors de més de 120 països, des de startups a grans multinacionals, han adoptat la tecnologia de Libelium per a diferents projectes en els cinc continents. Els sensors de Libelium han ajudat a mesurar els nivells de radiació en l’accident de la central nuclear de Fukushima al Japó, a monitoritzar el comportament dels coales a Austràlia, a optimitzar el cultiu de plantacions de cacau a Indonèsia, o a prevenir plagues en diferents vinyes d’Europa. Fins i tot han arribat a l’espai, perquè els sensors de Libelium formen part del satèl·lit espacial ArduSat. Recentment, Libelium ha estat considerada pel diari econòmic internacional Financial Times com “empresa unicorn” del sector tecnològic espanyol. La tecnologia de Libelium està present a 120 països a través de diferents projectes tecnològics per a agricultura intel·ligent, control de la qualitat de l’aigua i de l’aire, gestió de residus, monitorització de trànsit i de places de pàrquing, seguiment d’operacions logístiques, digitalització industrial, comerç i salut.

Sentilo

Sentilo és una plataforma de sensors/actuadors pensada per servir de nexe entre els sensors i actuadors i les aplicacions que gestionen serveis urbans que compta amb una comunitat de codi obert que li dóna suport. Sentilo està dirigida a les ciutats que volen controlar el desplegament i gestió dels seus sensors i actuadors d’una manera centralitzada. Sentilo també pot ser útil en qualsevol tipus d’organització que contempli la possibilitat de desplegar un nombre important de sensors i actuadors, tant dins d’edificis com en espais oberts.

L’Ajuntament de Barcelona ha conceptualitzat i impulsat la creació d’una plataforma que permet recol·lectar, explotar i difondre la informació generada pels sensors desplegats en una ciutat. L’Ajuntament de Terrassa, la Diputació de Barcelona i les empreses Cellnex Telecom i Opentrends han col·laborat en el projecte enriquint la idea inicial amb noves funcionalitats, connectors o aplicacions relacionades.

Sentilio està desenvolupada íntegrament amb components de programari lliure perquè qualsevol ciutat pugui utilitzar-la directament per interconnectar els sensors i actuadors que vagi desplegant. El programari lliure permet abaratir substancialment els costos d’implantació de les infraestructures de les Smart Cities, ja que no cal que cada ciutat desenvolupi la seva pròpia plataforma quan una altra ja hagi fet aquesta inversió i comparteixi la seva solució.

El principal objectiu de Sentilio és proporcionar a totes les ciutats del món que ho desitgin una plataforma funcional, oberta, “interoperable” i fàcilment ampliable, compartint la inversió pública del desenvolupament sota el model de programari lliure. Aquest model evita també a les ciutats dependre de proveïdors concrets en un tema estratègic com és l’accés a la xarxa de sensors i actuadors desplegada a la via pública. La comunitat Sentilo pretén ser també un lloc de trobada on ciutats i empreses puguin col·laborar per millorar la plataforma, proporcionar suport o desenvolupar negocis al voltant de Sentilo.

Alguns exemples d’ús de la plataforma, dels quals ja es beneficien les ciutats participants, són el monitoratge energètic d’edificis municipals, el sistema d’informació sobre la recollida de residus, la informació en temps real sobre l’ocupació de places d’aparcament, la recopilació de dades referents als nivells de contaminació acústica o el sistema de reg telecontrolado en parcs municipals.

Urbiotica

Urbiotica és una companyia fundada a Barcelona i especialitzada en el disseny i desenvolupament de sistemes de sensors d’última generació que proporcionen informació en temps real del que succeeix en els àmbits de la mobilitat, la gestió de residus i la monitorització ambiental. Actualment té projectes instal·lats en més de 30 ciutats.

Els sensors de pàrquing instal·lats a les places d’aparcaments públics i privats, permeten transmetre en temps real la disponibilitat de places lliures a través de panells de senyalització i aplicacions per al ciutadà. D’aquesta manera, el sistema guia als usuaris fins a les places lliures, reduint fins a un 30% les congestions de vehicles i el malestar produït per la recerca d’una plaça lliure.

L’últim projecte tancat per MSR-Traffic a la ciutat d’Albstadt, Alemanya, confirma el sisè desplegament de tecnologia d’Urbiotica al país germànic. MSR-Traffic i Urbiotica compten al seu torn amb 3.800 places monitoritzades a Àustria que sumen un total de 9.300 places entre els dos països, posicionant a la marca i al seu partner com a referents en sistemes de sensors de places de pàrquing a la zona. Urbiotica té pensat focalitzar la seva activitat en els mercats del pàrquing intel·ligent i la monitorització del soroll, on disposa d’una posició de lideratge tecnològic i de mercat.

Urbiotica, una innovació per a la gestió del pàrquing

Sensortruck

Sensortuck és un sistema de seguretat per a camions desenvolupat per les empreses Tecnologia Droptec i BlueReady. El sistema Sensor Truck consisteix en una innovadora aplicació mòbil i un kit de sensors, que prevé de furts o intrusió, evitant l’obertura de les portes en camions, el robatori de mercaderia, bateries o combustible. A més de prevenir furts, ajuda a evitar la pèrdua de traçabilitat i cadena de fred en camions refrigerats.

Sensortruck també contribueix al fet que el vehicle no pateixi trencaments i pèrdua de temps en reparacions o retards en el lliurament de mercaderies. El problema dels robatoris també suposa un alt cost per a les asseguradores. Qualsevol incidència arriba directament, mitjançant alertes, al mòbil del transportista o a la central de l’empresa de transport. Com comenten a la seva web: ‘l’aplicació mòbil no compta amb cap tipus de quotes o mensualitats. Els seus sistemes estan pensats per poder ser instal·lats per un mateix en pocs minuts. Els dispositius es basen en un sistema totalment modular, podent ser ampliada la seva funcionalitat segons les circumstàncies i necessitats de cada client, amb gran varietat de sensors, majoritàriament sense fil.’

Altres projectes innovadors que és interessant comentar són Sensovida, Bynse o Farsens. Sensovida és un sistema innovador de teleassistència avançada que detecta si alguna cosa va malament sense necessitat de prémer cap botó. Bynse és una solució en el núvol perquè els gestors d’indústries agroalimentàries posseeixin més informació i millorin els seus cultius. En Farsens, dissenyen i fabriquen, entre altres, sensors sense bateria; sensors xips RFID, sensors RFID, sensors Bluetooth per negocis que necessiten solucions innovadores de la Internet de les coses IOT.

Gràcies als preus competitius dels sensors, ara qualsevol persona pot instal·lar un sistema per després monitoritzar-lo al núvol. Amb poc pressupost un conreador pot controlar tot el procés d’automatització en les seves naus o hivernacles. El seu ús serveix per controlar la temperatura, la humitat, el flux d’aire, etc. Un ramader pot utilitzar per controlar els moviments o la temperatura del seu bestiar i obtenir en temps real dades que li serveixin, per exemple, per detectar malalties.

Ara el gran dilema és com ‘filtrar’ la informació més útil o necessària, de la gran quantitat de dades que s’obtenen de tots els dispositius. Com treure la pols de la palla. Amb una tecnologia més avançada, amb uns KPI ben definits o l’ús massiu dels algoritmes, aquest problema ha de ser resolt en un curt termini de temps.

Fernando Lázaro

AMP por ESADE. Licenciado como Experto en Marketing y Gestión Comercial por la UPNA. Con experiencia como Consejero y Business Development en el sector de la maquinaria de elevación. Ha participado en la creación y dirección de un e-commerce en el sector de internet. Pasó posteriormente al área de consultoría de innovación y desarrollo de negocio. Ayuda a las empresas a hacer crecer sus negocios. Deportista y creativo.

Share
Published by
Fernando Lázaro

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

10 hores ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago