En el passat post que vaig publicar al bloc, us vaig parlar del concepte del crowdfunding en general i de les seves grans virtuts i possibilitats infinites. A més, us vaig presentar les 5 plataformes que hauríeu de conèixer sí o sí en el cas que necessiteu finançar una idea o projecte. Però, us heu arribat a plantejar quants tipus diferents de crowdfunding existeixen? Quan els descobriu, de ben segur se us obriran nous camins i vies que potser no havíeu tingut en compte, i que us seran de gran utilitat. Benvinguts a la innovació en la font d’ingressos!
Començarem potser pel més conegut, el crowdfunding de recompensa. La persona que aporta diners és anomenada mecenes i rep una contraprestació a canvi. Solen ser projectes culturals amb una forta vessant artística, però també trobem molts projectes empresarials. Molts cops els finançadors dels projectes acaben formant part activa i s’involucren de manera divertida i original amb els projectes finançats. Alguns exemples de plataformes on-line són: Apontoque, Bandeed, Coopfunding, Emprendelandia, Goteo, Lánzanos, TotSuma, i encara en podríem trobar moltes més! Un exemple molt interessant i d’èxit d’aquest tipus de crowdfunding va ser la campanya de la marca Bamboo Bikes Barcelona, en tan sols 12 minuts van aconseguir el 100% de la recaptació. Espectacular!
Seguim amb el crowdfunding d’inversió. On les persones que financen els projectes acaben sent mini-inversors o inversors de les empreses i en molts casos acaben formant part de l’accionariat. També es poden pactar compromisos sobre els beneficis. Diferents exemples: Bestaker, Bihoop, Bizup, CreoEnTuProyecto, Crowdcube, Lánzame, Micro Inversores, Nestarter, Socios Inversores, The Crowd Angel, i segueix sumant! Tenim milers d’exemples de casos d’èxit. Un d’ells ve de la mà de Lánzame i Intercros, especialistes en brioixeria artesanal congelada.
També existeix el crowdfunding de donació, que és en el qual les persones que aporten diners a un projecte no reben res a canvi. Només la mera satisfacció de veure convertit en tota una realitat el projecte que han finançat. Sol existir un fort component emocional i connexió amb els projectes. Exemples: BBVA Suma, Flipover, I Love Science, Mi Grano de Arena, NoTanRaras, Teaming, Win1Dream, i no paris! En aquest cas, l’exemple d’èxit prové del món de la ciència, és l’anomenat l’Ós de Troya: el còmic de la plataforma I Love Science: un projecte en forma de còmic per divulgar la investigació sobre el canvi climàtic i els seus efectes.
I finalment us presentaré el crowdfunding de préstec. Potser un dels més desconeguts i personalment, un dels que més m’apassiona. Conegut com crowdlending. On les aportacions rebudes es tornen a un tipus d’interès com a contraprestació. Actualment, podem trobar plataformes on la gent presta diners a d’altra gent, i també en trobem on la gent pot prestar diners a les empreses. Exemples: Arboribus, Comunitae, ECrowd!, Zank, Zencap i moltíssimes més! Un cas d’èxit sorgit d’aquesta tipologia de crowdfunding és el d’Oxbridge, una acadèmia d’idiomes que va utilitzar el crowdlending per expandir el seu negoci.
Com veieu és tot un món per descobrir. Molt interessant tant per empreses, emprenedors i tot tipus d’organitzacions que busquen models de finançament alternatius pels seus projectes d’innovació. De fet, actualment el crowdfunding ja és una alternativa més normalitzada que s’està tenint en compte alhora de buscar finançament pels projectes innovadors, tot i que encara quedi molt camí per recórrer. Temps al temps. Us imagineu les possibilitats infinites si els governs utilitzessin el crowdfunding com una manera recurrent per finançar projectes? De fet, coneixeu el cas del pont de Rotterdam co-finançat entre l’administració local i els ciutadans? Seria una molt bona opció per analitzar l’acceptació dels mateixos. Per últim, us deixo un altre exemple de crowdfunding tradicional per apadrinar teules. 😉
Ens veiem aviat i penseu amb totes les possibilitats que ens ofereix ara i ens podrà oferir en un futur el crowdfunding.