Al radar SDLI es comparteixen, cada dia, idees i projectes innovadors de tot el món. És un espai de trobada entre diferents persones que comparteixen un objectiu en comú: Estar a l’última en novetats i innovacions. En aquest article compartirem alguns dels projectes d’innovació tecnològica que ens semblen més rellevants.
Aquests són alguns dels projectes que mostren l’avanç d’innovació en el sector:
La marca de cotxes Ford, s’ha ficat de ple en el sector de la llar amb un matalàs intel·ligent. Aquest llit detecta, entre altres coses, quant d’espai està ocupant cada persona i informa si alguna d’elles està envaint alguns centímetres de més. Això pot arribar a ser realment útil per acabar amb l’etern debat de les parelles, per descobrir qui dels dos està ocupant espai que no li correspon…
Per aconseguir-ho, Ford ha utilitzat la tecnologia Lane Keeping Aid, que ja feia servir en els seus vehicles. Quan un conductor gira el volant en excés, aquesta permet estabilitzar la direcció del cotxe. En el cas del matalàs, s’han afegit uns sensors de pressió que localitzen a la persona que es gira cap a un costat determinat del llit. L’objectiu d’aquesta aplicació és millorar la qualitat del son de les persones i evitar que es despertin per aquest tipus de problemes.
Un dels projectes d’innovació tecnològica que ens ha sorprès és aquest bioplàstic derivat de la proteïna dels calamars. Com?
Després d’un llarg estudi, van deduir que les proteïnes amb propietats d’autocuració són ubiqües, o sigui, que sempre hi són presents. Els investigadors van treballar en aquesta línia de la biotecnologia per desenvolupar proteïnes en els bacteris. D’aquesta manera, aquestes macromolècules es poden modelar per la reacció a la calor o evaporació, una de les claus en aquest projecte.
Si un cable de fibra òptica es trenca sota el mar, només hi ha la possibilitat canviar-lo. No pot arreglar-se i no queda més remei que reemplaçar-lo. Gràcies a aquest nou material, seria possible reparar-lo, estalviant temps i diners. Segons sembla, si aquesta investigació arriba bon port, podria usar-se en altres aplicacions com, per exemple, en la curació de ferides.
Viure en soledat i de manera aïllada és perjudicial per a la salut. Afecta a nivell físic i també mental. Algunes empreses s’han proposat millorar la socialització de les persones i han desenvolupat Fribo. Aquest robot reconeix les activitats domèstiques individuals i ho comparteix a la comunitat de manera anònima. Quan els elements coincideixen, s’obre un fil de xat o de veu, en el qual es comparteix la vivència o la informació desitjada. Fribo compta amb un espai de vida virtual, lloc on aquestes persones tenen oportunitat de trobar-se.
Aquesta és la solució proposada per intentar que les parts interactuïn i que no se sentin soles. Aquest altaveu intel·ligent fomenta la comunicació i manté els amics connectats i informats en cadascuna de les activitats que realitzen.
El món de la informàtica és un sector que viu en canvi constant i innovació contínua. Malgrat això, ens segueixen sorprenent els límits que estan demostrant els ordinadors en comparació amb la resta dels dispositius. Un exemple evident és la nova proposta d’IBM, el primer ordinador quàntic en una única màquina.
Aquesta màquina ha estat construïda dins d’un cub, fet totalment de vidre, de 2,7 metres i un gruix de 1,3 centímetres. El seu disseny és atractiu i trencador, ja que presenta els cúbits suspesos sobre un cilindre d’acer. Aquest cilindre és, justament, una de les quatre barreres que intenten evitar interferències que alterin el seu funcionament.
Com funciona aquest ordinador quàntic? La màquina substitueix els bits per cúbits, que són dades de naturalesa contínua que poden formar algoritmes més complexos que els creats per la unió de bits. La gran dificultat a l’hora d’operar amb cúbits és la complexitat per mantenir la coherència dins del seu funcionament. IBM s’ha centrat en aquest punt, per revolucionar el mercat d’ordinadors, com ja va fer anteriorment amb el Deep Blue.
Un altre dels projectes d’innovació tecnològica son les peces de roba Smart. Ja hem vist samarretes, dessuadores i jaquetes amb xips intel·ligents incorporats que s’adapten a les necessitats dels seus usuaris i sembla que, aquesta tendència a la vestimenta, ha arribat per quedar-se.
Nike ha fet un pas endavant en aquesta revolució de la moda intel·ligent, presentant les seves primeres sabatilles Smart. Tal com el defineixen els seus creadors: “aquestes sabatilles cobren vida”.
En aquest cas, Nike ha fet servir la tecnologia Electric Adaptable Reaction Lacing, que regula els cordons automàticament per adaptar la subjecció al peu, la personalització en la il·luminació i un petit motor a la sola per una millor adaptació. Totes aquestes funcionalitats podran ser utilitzades a través de l’aplicació Nike Adapt App. Aquesta APP sincronitza les sabatilles amb el mòbil i guarda les dades i els paràmetres personalitzats. A més a més, també permet revisar el nivell de bateria de les sabatilles.
Aquests són alguns dels últims projectes d’innovació tecnològica que s’han compartit al Radar SDLI. Cada dia n’apareixen de nous, no te’ls perdis! Si vols donar a conèixer el teu projecte, comparteix-lo 😉
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…