5 sistemes de pagament local innovadors

Fins fa poc menys de 15 anys podíem identificar els països europeus pel nom de la seva moneda: pesseta, franc, lira, florí, dracma, marc, etc. És evident que l’aparició de l’euro va unificar aquelles denominacions monetàries.

Doncs bé, en aquest post us proposem explorar la possibilitat de reconèixer algunes ciutats europees pel nom de la seva moneda sense renunciar a l’euro. I ja que ens agrada innovar, per què no fer-ho en aspectes tan aparentment rígids e inamovibles com els sistemes monetaris nacionals i internacionals?

Us proposem que comenceu a prendre nota de l’extraordinari avenç d’una nova realitat innovadora que inclús la Unió Europea va fonamentar legalment mitjançant les directives 2000/46CE, 2007/64/CE, i el text codificat 2007/11/23 relatiu a l’activitat de la moneda local.

1. Sonantes

Per fer-vos una idea del que estem parlat, us recomanem que mireu aquest genial vídeo sobre un tipus de moneda que s’utilitza a la ciutat de Nantes.

Sonantes, que és com s’anomena el sistema local de pagament de la ciutat, és una moneda totalment digital orientada al desenvolupament econòmic de les empreses, inspirada en el sistema del banc WIR. Es tracta també d’un sistema de crèdit mutu que permet a les empreses proporcionar bens i serveis als altres sense utilitzar euros.

A Nantes, les persones poden realitzar compres a qualsevol empresa associada al sistema (comerciants, botigues, artesans, etc.), a través d’un mètode de pagament que no es basa en monedes o bitllets de banc, sinó que ho fan mitjançant transaccions que es paguen a través d’enllaços directament a un compte en línia.

Pagar el compte d’un restaurant mitjançant galetes tal i com hem vist, potser sigui només un bon exercici creatiu, encara que el què en realitat s’explicita en el vídeo, és que qualsevol “objecte”, ja sigui físic o virtual pot servir per “mesurar” el valor de les coses. I aquest concepte obre la porta a altres realitats.

2. Bitllet AB

En qualsevol cas, des de l’anomenat “experiment de la ciutat de Wörlg”, on el seu alcalde va decidir crear una moneda pròpia amb la finalitat d’estimular l’economia local i que en només un any va aconseguir que l’atur decreixes un 25% fins a aconseguir la plena ocupació, la veritat és que les monedes o sistemes de pagament alteratius i locals han anat en augment i que inclús el fenomen Internet els ha fomentat.

No obstant, encara ens podríem preguntar on està la innovació en aquest tema. Doncs bé, un dels “grans” projectes innovadors en sistemes de pagament s’està estudiant des de la Comissió Europea. S’anomena projecte Digipay4growth, i està previst que s’implementi durant aquest any 2015 a la ciutat de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona).

En pròxims posts us explicarem més extensament i en profunditat aquest projecte en el qual tenim la sort d’estar col·laborant.

3. Bristol Pound

Un altre excel·lent exemple ja implantat, és el de la ciutat de Bristol (Anglaterra), on els ciutadans poden pagar el transport, l’electricitat i alguns impostos locals amb la seva pròpia moneda: el Bristol Pound.

En el següent vídeo trobareu alguns dels arguments de perquè interessa pagar el bus, entre d’altres exemples, amb Bristol Pounds.

Així mateix, gran part de la credibilitat del sistema de Bristol, i a la vegada una garantia, l’aporta el compromís dels representants polítics de la localitat, els quals també reben part del seu sou en Bristol Pounds.

4. Sardex

Entre els nombrosos casos d’èxit on empreses i consumidors realitzen intercanvis de bens i serveis, destaquem el cas de Sardex, a Sardenya, en plena expansió per més de 8 regions italianes.

5. Chiemgauer

No seria just finalitzar aquesta primera entrega sobre innovació en sistemes de pagament, sense mencionar l’experiència de la ciutat de Chiemgauer, on Christian Gelleri, mestre d’una petita escola, el gener de 2003, va proposar a les seves alumnes recaptar fons per a reformar el gimnàs com activitat extra curricular. Amb el temps, aquesta iniciativa s’ha materialitzat en la moneda local anomenada Chiemgauer, essent actualment la moneda regional més activa a Alemanya.

Qui sap si d’aquí un temps s’instal·larà en el nostre imaginari col·lectiu, una nova denominació territorial basada en el Solnantes (Nantes), el Napo (Nàpols), el Sol-violette (Toulouse) o el Totnes Pound (Totnes), entre moltes altres.

Sigui com sigui, no us perdeu les pròximes entregues d’aquest apassionant tema que prometem seguir analitzant y compartint des de Societat de la Innovació, ja que a més de col·laborar en alguns dels projectes mencionats, estem segurs que s’inclourà en els programes electorals de molts dels partits que es presenten a les pròximes eleccions municipals.

Has tingut l’oportunitat d’utilitzar alguna d’aquestes monedes? Comenta i comparteix!

Lluís Muns i Terrats

Coach especialista del sector público y en especial para cargos electos, ha sido sido gerente de la empresa pública y del Ayuntamiento de Arenys de Munt durante el periodo 2003 al 2011, y director durante 19 años de empresas de diversos sectores. Dispone de los estudios de Master en Dirección de Marketing por la UDG y el de Inteligencia emocional y coaching en el entorno laboral por la UB en la rama política, es el creador del juego “Implica’t, un juego de inteligencia emocional”.

Share
Published by
Lluís Muns i Terrats

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

43 minuts ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago