Avui us presentem 9 projectes innovadors que tenen un gran impacte en la vida dels nadons prematurs i en les seves famílies.
I és que l’Organització Mundial de la Salut estima que cada any neixen al món 15 milions de nens prematurament, abans de complir la setmana 37 de gestació, i uns 500.000 a Europa.
Però primer, volem que conegueu el projecte NeoStart, un projecte innovador en la recerca de solucions per a millorar la qualitat de vida dels infants prematurs i les seves famílies, pel qual estem molt orgullosos de poder formar part.
El projecte està promogut per la companyia farmacèutica Chiesi Espanya i reforça el seu compromís per l’àrea de neonatologia i la seva aposta constant per la innovació . NeoStart permet que neonatòlegs, infermeres de neonatologia, farmacèutics infantils, pares membres d’associacions de recolzament a les famílies d’infants prematurs i agents de la innovació d’hospitals de referència a Catalunya, col·laborin conjuntament per trobar solucions innovadores que millorin la qualitat de vida dels nens prematurs i del seu entorn.
El projecte NeoStart impulsa l’emprenedoria entre els nostres professionals sanitaris i demostra l’èxit de l’aplicació de metodologies de design thinking per a la co-creació de solucions innovadores centrades en l’usuari final a través de la col·laboració i l’intercanvi de punts de vista, coneixements i vivències.
Aquesta col·laboració ja està donant els seus fruits, i ja s’estan generant idees de gran valor per a resoldre els principals reptes que han definit els mateixos equips que formen part del programa. Us convidem a seguir d’aprop a NeoStart a través del nostre compte de Twitter @InductES i del compte del programa @Chiesi_es.
Si voleu saber més sobre desing thinking, us recomano llegir els següents post que tenim al nostre blog Aplicant design thinking per millorar el sistema de salut nacional i 5 Aspectes en els quals aplicar el design thinking).
I com us havíem promès, des de Societat de la Innovació us presentem 8 projectes innovadors en el camp de la neonatologia que es donen en el món i que demostren que amb enginy, ganes i il·lusió, es poden desenvolupar solucions molt innovadores.
Un estudiant de la universitat de Califòrnia ha desenvolupat una manta tèrmica que ajudarà a reduir la pneumònia associada a la ventilació del nadó en les unitats de cures intensives neonatals.
Es pot trobar més informació en el següent article.
El sistema BABYBE permet que els nadons en incubadores percebin el batec del cor, la respiració i la veu de les seves mares.
El sistema manté a la mare connectada amb el seu nadó quan no s’està utilitzant el mètode cangur.
Podeu trobar més informació en un article molt extens que han escrit al web Bebés y más i també en el vídeo que us deixem a continuació.
La startup estatunidenca Owlet ha desenvolupat un peüc intel·ligent capaç de mesurar el ritme cardíac i el nivell d’oxigen en sang del nadó.
D’aquesta manera, els pares controlen la salut del seu nadó i poden accedir de forma immediata a tota la informació a través del mòbil.
A la popular web Xataka han escrit un article molt interessant sobre aquest dispositiu.
El sistema encara es troba en una fase preliminar, però podria ser una revolució en el camp de la neonatologia ja que el sistema permetria tractar al bebè com si estigués encara a l’úter de la mare i mantindria el nadó amb vida.
I és que Investigadors de la Universitat de Michigan han aconseguit desenvolupar una placenta artificial per tractar a nadons prematurs d’alt risc (nascuts abans de la setmana 24 de gestació).
En el següent vídeo, podeu veure el seu promotor, explicant el sistema.
Aquest projecte innovador té un fi social. Ja ha ajudat a salvar més de 200.000 vides de nadons prematurs a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina.
Gràcies a aquest dispositiu que actua com una incubadora de baix cost i amb forma de sac de dormir encoixinat resistent i portàtil, un orfenat de Pequín va aconseguir mantenir la calor d’un nadó prematur que havien abandonat al carrer.
La idea dels creadors sorgeix gràcies a una classe de disseny a Standford on van ser desafiats a crear un dispositiu mèdic que costarà només un 1 per cent del que costa una incubadora típica, per donar servei als països més necessitats.
Podeu conèixer més en un article publicat per la BBC.
La companyia Angel Eye Camera, ha desenvolupat un sistema de càmeres basades en Internet que a través de streaming permet als pares i els seus familiars, veure i interactuar amb el seu nadó a les unitats neonatals de cures intensives.
Així, els pares sempre podran estar a prop quan no poden estar presents.
Us presentem un altre projecte de caràcter social i que s’ha desenvolupat a Espanya per un estudiant de telecomunicacions.
Consisteix en una incubadora de baix cost per a països en vies de desenvolupament. Mentre el preu d’una incubadora normal oscil·la entre els 6.000 i els 60.000 dòlars – depenent de les característiques que tingui -, aquesta incubadora costa menys de 300 dòlars.
Amb aquesta iniciativa, Alejandro Escario va aconseguir el ‘Best Medical Project’ un títol que concedeix l’Institut Tecnològic de Massachusett (MIT) al millor projecte tècnic.
En el següent enllaç podeu escoltar una entrevista que li va fer la cadena Ser i en aquest altre enllaç, conèixer més en detall tot el projecte.
L’“Octo Project” va començar a Dinamarca el febrer de 2013, on un grup de voluntaris elaboraven pops de peluix fets amb cotó. La finalitat dels pops és reduir l’estrès del prematur. Els nounats s’agafen als tentacles del pop recordant l’úter matern. Diversos estudis han pogut demostrar que els pops amigurumi són capaços d’aportar grans beneficis a aquests nadons, com ara: millora de la respiració i un ritme cardíac més regulars, així com majors nivells d’oxigen a la sang.
L’associació Pulpitos Solidarios és l’encarregada d’implantar aquest projecte a Espanya.
Finalment, volem destacar un projecte molt bonic dut a terme pel Servei de Neonatologia de l’Hospital Maternoinfantil Vall d’Hebron, que ofereix a les famílies amb petits ingressats a la Unitat de Cures Intensives la possibilitat de participar en el Projecte Germans.
Un projecte pioner a Espanya que serveix per acompanyar i preparar els germans dels nounats i potenciar la humanització de l’hospital. El projecte no només beneficia els petits de la família. Els pares i els avis també aconsegueixen un gran benefici, a implicar-se més en la cura dels nounats.
Si us ha agradat el post, vam treballar intensament en l’àmbit de la innovació en salut. Us recomano llegir: 10 elements clau d’Innòbics, la comunitat d’innovació oberta en salut de l’ICS. O solucions innovadores en el camp de l’envelliment. També el cas d’innovació oberta entre l’Hospital de Sant Joan de Déu y 4 exemples de com la gamificació contribueix a salvar vides.
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…