La innovació forma part del nostre dia a dia, tots els sectors estan en constant disrupció, i el món de la construcció i serveis no és una excepció.
Avui parlarem de tendències d’innovació a la construcció, ja que l’auge de la sostenibilitat, els usuaris que demanen més nivell d’exigència, i les noves tecnologies, han revolucionat el sector, provocant l’aparició de noves startups com ara, Arqitle, 360 Smart Connect o Viviendea, i replantejant models de negoci i estratègies d’innovació de les empreses ja existents.
A aquest article, descobrirem quines tendències li estan demanant al món de la construcció un canvi, entendrem per què cal innovar en aquests temps, i veurem alguns casos d’innovació referents i d’inspiració.
Explorar tendències de futur és clau per definir els objectius d’innovació de qualsevol organització. Tendències i Innovació corporativa van de la mà. Saber què està passant en el sector en el qual volem disrumpir, quins són els casos d’innovació més importants, les tendències que més impacten, etc. ens servirà per interpretar i anticipar el canvi, i així prendre decisions estratègiques encertades.
Jaume Gasia, Responsable d’R+D+i a Romero Polo, afirma que “Romero Polo considera la innovació com un dels pilars estratègics per afrontar els reptes actuals i futurs de l’organització des dels pilars de la sostenibilitat i la digitalització”
Per a això, SDLI té un radar en el qual s’expliquen casos d’innovació de tots els sectors, juntament amb tendències actuals que no et pots perdre, et convidem a que ho miris per no perdre’t cap cas!
A SDLI i junt amb una empresa de construcció, hem fet una exploració sobre les tendències que impactaran, i ja impacten, en el negoci de la construcció.
Com és tradició a SDLI, ordenem les tendències en base a tres eixos d’anàlisi:
Si posem el focus en el sector de la construcció i servents, aquestes han estat les tendències identificades per cadascun dels eixos (els cercles indiquen quin és el grau d’impacte de la tendència avui en dia):
Et mostrem alguns casos d’innovació que responen a les tendències explicades, i quins casos! Clarament, aquest sector s’està revolucionant, i a continuació entendràs el per què.
Cas d’innovació: La pineda Lab
La Pineda Lab és el centre d’innovació obert per a la sostenibilitat d’entorns urbans, construït a València, al barri La Pineda, el primer barri co-creat pels seus futurs habitants. Està format per tres pavellons de fusta, on una de les seves façanes serà recoberta amb tetrabriks reciclats, amb l’objectiu d’implementar l’ús d’envasos retornables en substitució de productes molt contaminants, no reciclables i d’un sol ús.
La idea sorgeix en una Comunitat de Pràctiques sobre Economia Circular sorgida del Barri la Pineda. I el que en el seu moment semblava una “idea boja” ha anat prenent forma i molt aviat podrem veure el resultat final.
Cas d’innovació: Designable, una nova manera de crear la teva casa a la ciutat
Designable, una startup valenciana amb 2 anys de vida que permet als propietaris dels habitatges definir com volen que siguin aquestes des d’abans de la seva construcció. Poden triar com és la seva distribució, els materials, els acabats, els armaris de les habitacions, els mobles o electrodomèstics de la cuina o si volen alguna característica especial. Per a tot això compta amb un ‘paquet de personalització’ el pressupost del qual poden anar consumint i balancejant (si es gasten en quelcom en concret, poden reduir en altres coses o baixar les qualitats per no passar-se).
Cas d’ innovació: Viviendea, la plataforma d’ obres noves
Es una plataforma en línea que agrupa y estudia las necesidades de los demandantes de vivienda de obra nueva y los pone en contacto con los agentes capaces de generar la oferta para que se genere la mejor oferta posible, la que se ajusta a la demanda, a las necesidades del comprador final, a través de un proceso digital, introduciéndolos en el inicio del proyecto inmobiliario.
Cas d’ innovació: SoilConnect, la plataforma que redueix costos i l’impacte ambiental
SoilConnect és una plataforma digital innovadora que proporciona una forma millor, més ràpida i econòmica perquè els professionals de la construcció transportin i adquireixin sòl, agregats i altres materials de construcció.
Permet que els usuaris realitzin transaccions a distàncies més curtes, estalviant els clients desenes de milers de dòlars mentre es redueix substancialment la petjada de carboni de la indústria de la construcció minimitzant les emissions de CO2.
Per recolzar aquesta missió, Soil Connect llançarà el producte eTickets, que digitalitzarà el procés de venda de paper utilitzat en transportar brutícia, agregats i altres materials d’un lloc a un altre.
Cas d’ innovació: Arqlite, reutilització de plàstics reciclats per a material de construcció
Arqlite és una empresa de tecnologia de reciclatge que construeix la propera generació de materials de construcció sostenibles.
La seva tecnologia ecològica està canviant la indústria del reciclatge de plàstic amb la capacitat de processar fins a 1 tona de plàstics no reciclables per hora, que es poden utilitzar per a àrids lleugers, mitjans de creixement hidropònic, mitjans de drenatge i grava de construcció ecològica tres vegades més lleugera i deu vegades més aïllant que la grava convencional.
Cas d’innovació: Blockchain per evitar les falsificacions de les certificacions de productes innovadors
L’ITEC ha tancat un acord amb l’empresa Signeblock per a l’aplicació de la tecnologia blockchain als serveis de certificació empresarial requerits per al compliment de la legislació i els estàndards de fabricació nacionals i europeus, en l’àmbit del sector de la construcció. Es tracta de combatre les falsificacions d’aquests certificats a través del blockchain i IOT, que permet establir el flux de la traçabilitat dels diferents certificats convertint-los en portadors blindats de la seva pròpia informació.
L’objectiu és la generació i transferència d’informació i la prestació de serveis tecnològics per a la millora de la competitivitat dels agents del sector de la construcció: professionals, empreses i entitats.
Cas d’ innovació: La casa prefabricada d’Amazon
Aquesta casa prefabricada de la mà de l’empresa Allwoodha captivat als clients d’Amazon en els últims dies, buidant l’estoc disponible.
No obstant això, per arà només es ven als EUA. Aquest model té 17 m² de superfície, que es distribueixen en dues habitacions, cuina i bany. Està fabricada en fusta massissa nòrdica i es lliura desmuntada, però la companyia assegura que es pot armar en dos dies. Té un preu de 8.000 euros.
Cas d’innovació: Woven City, la «ciutat intel·ligent» al Japó on tot estarà connectat
Un nou projecte japonès aglutinarà les majors innovacions en aquest camp. Als peus de la nevada muntanya Fuji, un grup de tres-cents seixanta habitants, posarà a prova les seves funcionalitats. A llarg termini, acollirà a uns dos mil habitants. Amb una extensió de setanta hectàrees, es dirà Toyota Woven City (la ciutat entreteixida, en anglès) i serà realitat a mitjans aquesta dècada. Principals característiques del projecte pilot:
Cas d’innovació: IOT en la fabricació mitjançant el servei Smart Construction
Smart Construction, un servei de la constructora Komatsu, aprofita la tecnologia de radar utilitzada en el sector de l’automòbil per a les seves obres.
Quan s’inicia una obra, Komatsu llança drons al cel que creen un model topogràfic en 3D de la seva obra amb un nivell de detall centimètric.
Komatsu relaciona aquesta representació 3D amb el pla de l’obra per a calcular la superfície i el volum exactes de terra que cal retirar. A continuació, igual que els programes d’intel·ligència artificial, es realitzen milers de simulacions de possibles escenaris dins d’aquesta nova obra virtual per a determinar el millor enfocament possible.
El resultat és un pla de projecte acabat, amb materials, equips, mà d’obra i calendari de treball detallats fins a l’última hora.
Definitivament, aquest sector està en constant innovació, i estem segures que així seguirà durant molt de temps, per anar cobrint les necessitats que demanen les noves tendències i els ciutadans.
Si vols saber més sobre casos i tendències d’innovació en el teu sector, no oblidis registrar-te en el radar .
Gràcies per llegir-nos!
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…