Ja hem parlat anteriorment aquí i aquí, sobre com la innovació oberta permet a les organitzacions anar més enllà dels seus límits i incorporar noves idees i solucions d’una audiència global de professionals de tot tipus de perfil. En el sector farmacèutic, amb l’alt cost i la complexitat del desenvolupament de nous fàrmacs, podem comprendre les raons per les quals la innovació oberta s’ha introduït extensivament en aquesta indústria durant els últims anys. Parlem avui amb una de les farmacèutiques líders del sector i amb origen local a Barcelona, Almirall, que recentment ha llançat la seva iniciativa d’innovació oberta.
Sóc Doctora en Enginyeria Química per l’Institut Químic de Sarrià.
Des que vaig acabar la tesi doctoral, he treballat en el sector salut.
Vaig començar la meva carrera a Almirall liderant diversos projectes d’investigació de fàrmacs.
Actualment, treballo en el departament d’Aliances de R + D, des d’on lidero diferents projectes col·laboratius i iniciatives d’innovació, com la plataforma d’innovació oberta d’Almirall
Alguns dels principals actors del mercat farmacèutic també compten amb iniciatives digitals d’innovació oberta, com ara Bayer (Grants4Targets), Lilly (OIDD Screening), Galderma (Nestlé Skin Health to Open Global Network of Innovation Hubs), Pierre Fabre (Funding for Innovation) i AstraZeneca (Clinical Compound Bank). Xavi Olba ens explicava el cas de Sanofi en aquesta entrevista fa ja un temps.
El passat mes de setembre Almirall va llançar la seva plataforma d’innovació oberta, AlmirallShare, amb l’ajuda d’Induct Software (orgullosíssims de poder col·laborar amb aquesta companyia referent!). AlmirallShare és una plataforma digital creada per facilitar la cooperació en recerca dermatològica. Els científics de tot el món estan convidats a compartir les seves propostes i col·laborar amb Almirall per trobar solucions innovadores per a la salut de la pell.
I res millor que una breu xerrada amb Maribel Crespo, líder d’AlmirallShare, per conèixer una mica més de prop aquesta iniciativa, la seva plataforma digital, i el seu encaix estratègic amb els objectius corporatius de la companyia.
Ignasi Clos: Maribel, gràcies per estar amb nosaltres. Abans d’entrar en detall sobre AlmirallShare, anem als seus inicis. Per què decideix Almirall incorporar la innovació oberta com a estratègia d’innovació?
Maribel Crespo: El projecte comença a l’àrea d’R + D amb l’objectiu d’accedir al coneixement, innovació i oportunitats de col·laboració externes d’àmbit global d’una manera estructurada, àgil i transparent. Després d’analitzar diferents abordatges, vam concloure que les iniciatives d’innovació oberta ens permetrien aconseguir aquests objectius d’una forma eficaç. Per això, es van convertir en una de les nostres prioritats.
Ignasi Clos: Teniu experiència prèvia en l’establiment i desenvolupament de projectes col·laboratius?
Maribel Crespo: Per descomptat. A Almirall hem apostat sempre per treballar en col·laboració amb universitats, centres públics i empreses, principalment d’Europa i Estats Units. Així, en l’actual pipeline d’Almirall es poden trobar projectes col·laboratius en les diferents fases de desenvolupament, centrats en noves tecnologies, noves entitats químiques, projectes clínics o projectes en fase de registre. Estem fermament convençuts que hi ha gran quantitat d’idees innovadores més enllà dels nostres murs, dins i fora de la nostra xarxa actual de coneixement. Amb AlmirallShare, la nostra plataforma digital d’innovació oberta, pretenem assolir aquestes idees i unir esforços per a desenvolupar-les.
Ignasi Clos: sempre dic que en les iniciatives d’innovació oberta necessites la tecnologia, com les plataformes digitals que ajudin a gestionar-la. Però, evidentment, les plataformes són una eina, s’ha de crear al voltant una proposta de valor atractiva, Com es posiciona AlmirallShare?
Maribel Crespo: La nostra proposta de valor es basa en sumar la creativitat d’experts de tot el món amb la pròpia experiència d’Almirall per accelerar el descobriment de nous tractaments per a diverses malalties de la pell. AlmirallShare ofereix diferents oportunitats de col·laboració en recerca, centrades en la col·laboració i en compartir la ciència i la innovació en dermatologia.
Ignasi Clos: Quins reptes té la salut de la pell que es puguin solucionar mitjançant AlmirallShare?
Maribel Crespo: La dermatologia és una àrea terapèutica que abasta moltes condicions diverses. Resulta complex poder-les abraçar i trobar solució per a cadascuna d’aquestes indicacions. A més, tradicionalment és una àrea en la qual la investigació tendeix a ser limitada. Almirall, a través d’AlmirallShare, aposta per col·laborar amb altres membres del sector interessats en la investigació dermatològica per incrementar el coneixement i la ciència al voltant de la salut de la pell.
Ignasi Clos: Per cert, què és la innovació per AlmirallShare?
Maribel Crespo: Per nosaltres la innovació és el procés de convertir una idea en un producte que sigui adoptat pel mercat. La idea ha de tenir una utilitat concreta i resoldre un repte real. Si no és així, es queda en un concepte que, tot i això, li haurà reportat a l’empresa un aprenentatge i major coneixement per abordar el següent repte.
Ignasi Clos: És un actiu en el procés d’innovació, però no és el resultat final.
Maribel Crespo: Exacte, el procés d’innovació comença amb la idea i finalitza quan el producte arriba al mercat i reporta resultats tangibles.
Ignasi Clos: I, al final, aquest és l’objectiu d’AlmirallShare, no és així?
Maribel Crespo: Sí, el nostre objectiu és facilitar la creació de valor en l’àmbit de la salut de la pell a través de col·laboracions. Per exemple, en la nostra primera convocatòria, “Preclinical models” el nostre repte és desenvolupar models experimentals de recerca aplicada per a diferents malalties, com la psoriasi, l’acne, la rosàcia i la dermatitis atòpica. Amb aquests models experimentals busquem recapitular una o més de les característiques de les malalties d’interès, de manera que l’efecte dels medicaments experimentals sobre elles es pugui utilitzar per inferir el rendiment dels productes en l’entorn clínic i, per tant, augmentar les probabilitats que es converteixin en fàrmacs útils per als pacients que pateixen aquestes malalties.
Si vols aprofundir en innovació oberta i en innovació en salut, et recomanem els següents enllaços:
Què és la innovació oberta?, un antic post meu a SDLI
30 innovaciones en salud para 2030, de Vannesa Torres
La colaboración entre los agentes del sector sanitario es clave para mejorar los resultados de salud de la población, per Pharma Market
La importancia de la colaboración, de Medtronicx
Aplicant el design thinking per millorar el sistema de salut nacional, de Joan Ras a SDLI
10 tendències revolucionàries que ja han canviat la prestació de serveis de salut, un altre post d’un servidor! ?
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…
Un experiment amb 116 equips a Itàlia ofereix conclusions clarividents sobre els beneficis de l'aproximació…