5 aplicacions per no llençar menjar, ja no tens excusa!

El malbaratament d’aliments és un dels temes pendents de la nostra societat. Cada vegada són més, les aplicacions per no llençar menjar que ajuden els usuaris a fer un ús correcte i a aprofitar al màxim els recursos alimentaris. Hem de prendre consciència i començar a actuar, està en joc el benestar del nostre planeta i la qualitat del medi ambient.

A Espanya, es malgasten anualment prop de 7,7 milions de tones de menjar que llencem o que deixem caducar. Aquesta xifra indica que som un dels països que desaprofita més menjar a Europa. No només ens desfem dels aliments en si, també perdem una gran font de recursos, de temps i diners, que s’ha invertit en crear cada producte. Per això, ja són moltes les organitzacions que busquen una alternativa ecològica per aportar solucions a aquest problema.

Amb l’auge d’aplicacions mòbils, que treballen per millorar la vida dels seus usuaris, trobem diverses iniciatives per reduir el malbaratament de menjar.

A continuació, et mostrem algunes aplicacions per canviar els hàbits i no llençar tant menjar a les escombraries:

5 aplicacions per no llençar menjar

Too Good to go

Arran d’un moviment a les Xarxes Socials, que tenia com a objectiu combatre el malbaratament de menjar, va sorgir l’aplicació mòbil Too Good to go que consisteix a comprar el menjar que sobra en els establiments. L’app permet vendre l’excés de menjar diari que no es consumeix en restaurants, hotels, supermercats, etc. Una desena de països ja s’han sumat a aquesta iniciativa.

La geolocalització permet trobar els llocs on es poden adquirir aquests aliments. D’aquesta manera, els usuaris poden salvar el menjar abans que es perdi a les escombraries. Amb aquesta funcionalitat, Too Good to Go controla en quins punts de venda sobra menjar i on poden dirigir-se els usuaris. En el següent vídeo pots veure com funciona aquesta app.

FreshBox

Aquesta aplicació està disponible en iOS i les seves funcionalitats són impressionants. FreshBox permet veure els productes, fer una foto de cada aliment i guardar-les en un àlbum personalitzat. En passar el cursor sobre la imatge, s’obtenen les dades més destacades de l’aliment i el seu valor nutricional. A més, mostra les dates d’entrada dels productes, la quantitat i les dates de caducitat de cada un. D’aquesta manera, es poden adquirir abans que caduquin. No us sembla una idea genial?

Tapper

És una plataforma creada per donar suport als establiments i ajudar-los a reduir el malbaratament d’aliments. A través de l’app, es dóna sortida al menjar sobrant, que ja està fora de termini per ser venut. El procés de registre és molt fàcil, tan sols s’ha de descarregar l’aplicació al telèfon intel·ligent, activar la ubicació i localitzar l’establiment més proper. Els diferents productes es donen a conèixer a través d’ofertes i baixada de preus.
Un cop seleccionat el producte desitjat i localitzat l’establiment, l’usuari ha de realitzar la reserva i indicar l’hora que anirà a recollir-lo. Més còmode i senzill, impossible!

Expire

Aquesta app també està dissenyada per a sistemes operatius iOS i la seva funció és molt similar a les anteriors. Expire està organitzada a través de llistes de la compra que permeten als seus usuaris anotar i recordar-se de tot el que han de comprar en la propera visita al supermercat. L’app permet crear la llista de forma conscient, apuntant aquells productes que realment necessitem per omplir la nevera de casa i evitant altres que, segurament, no consumirem. Expire permet crear una llista específica per destacar els productes que estan a punt de caducar. D’aquesta manera es té més present el venciment de cada producte i permet el seu consum abans de la data recomanada.

Wesave eat

A través de l’economia compartida o col·laborativa es dóna sortida i nous usos als residus que generen els aliments. Per exemple, l’aplicació Wesave eat connecta a comerços i consumidors per donar una segona oportunitat als excessos alimentaris. Aquesta idea beneficia ambdues parts, d’una banda, recuperem el menjar que es llença diàriament els supermercats i, de l’altra, els consumidors poden adquirir aliments més barats.

L’app té un funcionament molt senzill: Els establiments s’associen a la plataforma i pugen l’excés de menjar del que disposen. Els productes es mostren com lots de productes aleatoris, oferint el factor sorpresa al consumidor. Són els usuaris els que s’encarreguen de fer la seva pròpia recerca i descobrir quins comerços associats disposen dels productes que els interessa adquirir.

Totes aquestes aplicacions han generat enrenou en els últims anys i ja tenen presència en nombroses ciutats de tot el món. La tecnologia s’ha convertit en el gran aliat de les iniciatives que aposten pel consum responsable i el compromís social per arribar a més persones. La innovació pot ajudar a conscienciar i a canviar el món per construir un millor ecosistema. Contribueix a la protecció del medi ambient, reduint les emissions de CO2 i l’emissió de gasos contaminants. Evitem, entre tots, el malbaratament d’aliments. Troba la teva app favorita per no llençar menjar i descarrega-te-la al teu mòbil. Pots sumar-te al canvi avui mateix!

Paula Altuzarra

Comunicadora en potencia. Estudiante de Marketing y Comunidades digitales en Tecnocampus-UPF. Creativa, atrevida y con ganas de aprender cosas nuevas. Amante de la tecnología, la moda y la lectura. Cree firmemente en el cambio, así como en la era digital y la innovación.

Share
Published by
Paula Altuzarra

Recent Posts

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago

Aplicar el mètode científic en emprenedoria: té beneficis?

Un experiment amb 116 equips a Itàlia ofereix conclusions clarividents sobre els beneficis de l'aproximació…

9 mesos ago