8 bones pràctiques empresarials per millorar la productivitat dels treballadors

“El treball més productiu és el que surt de les mans d’un home content” Víctor Pauchet

D’aquí, que sigui tan important que les empreses vetllin pel benestar dels seus treballadors. A continuació, s’expliquen vuit bones pràctiques empresarials que realitzen diferents corporacions per als seus treballadors:

8 bones pràctiques empresarials per als empleats

Hores de son

Anar descansat a treballar o tenir moments per poder fer una becaina durant la jornada laboral són elements bàsics per assegurar el rendiment del treballador. No hi ha prou dades que relacionin les hores de son amb la rendibilitat, però sí que està demostrat que dormir influeix en la satisfacció a la feina, l’estat d’ànim del treballador o el seu comportament ètic. Per aquestes raons, empreses com Aetna, Facebook o Zappos motiven els seus treballadors per augmentar les hores de repòs.

Per exemple, Aetna paga als seus treballadors per totes aquelles nits que dormen més de 7 hores.

“Pots fer les coses molt més ràpid si estàs present i preparat; i no pots estar preparat si estàs mig adormit “. Mark Bertolini, antic CEO Aetna

Per cada 20 nits que els treballadors de Aetna dormen més de 7 hores, reben un plus de 25 $ al mes, i pot arribar a un màxim de 300 $ anuals.

Qui no té una mica de son després de dinar? Tant Zappos com Facebook saben que això és ben normal, per això han habilitat sales de descans en les pròpies oficines i han ampliat els horaris de l’hora de dinar per facilitar el descans dels seus empleats. En aquest temps poden dormir, fer una passejada o llegir un llibre. El resultat és que aquest temps de repòs després de dinar serveix perquè els treballadors es reincorporin amb les piles carregades i siguin més productius.

Espais de relaxació

L’estrès a la feina és, desafortunadament, un problema molt comú en la nostra societat. De fet, segons l’American Institute of Stress, el 80% dels treballadors senten estrès a la feina i a gairebé un 50% d’ells els agradaria que l’empresa contribuís a gestionar-lo. És important aprendre a alliberar les tensions laborals, ja que permet sentir-nos més relaxats i afrontar el dia amb energia més positiva. No obstant això, no a tots ens relaxen les mateixes coses. Al contrari, el que per a alguns és estressant, per a altres és relaxant. Com mai plou a gust de tothom, cal buscar aquella empresa que s’adapti millor a les nostres necessitats i dugui a terme bones pràctiques empresarials.

Cofidis Espanya ha optat per crear una àrea zen en el mateix edifici, on els treballadors poden anar a fer-se un massatge de 10 minuts o prendre un te o una infusió.

“Es tracta que els empleats sentin més benestar, més salut i estiguin més feliços”. Juan Sitges, director de Cofidis Espanya

Google, a més de zones zen, ofereix als seus treballadors espais lúdics perquè puguin fer un break. Aquests tenen accés a jugar a tennis de taula o billar, videojocs, futbolí, etc. Diversos estudis, realitzats per Google, han revelat que tenir l’opció de desconnectar de les tasques a través del joc millora la productivitat dels treballadors.

General Mills ha creat un programa formatiu de mindfulness perquè els seus treballadors aprenguin a fer servir diverses tècniques per gestionar l’estrès de forma efectiva. Els programes de mindfulness estan orientats a allunyar pensaments del passat o del futur, que són els que acostumen a generar més estrès, per focalitzar-se i ser més conscient del present.

Benestar físic i mental a la feina

L’exercici físic és clau per mantenir un bon estat de salut, però, sovint, la manca de temps o el cansament després de la jornada laboral fan que preferim tornar a casa o quedar amb els amics per prendre unes cerveses abans de la pràctica d’esport. L’esport ens permet desconnectar i alliberar toxines, deixar enrere el que ens inquieta, relaxar-nos, descansar millor per les nits i afrontar els dies amb més força. Moltes empreses busquen treballadors que facin esport, que tinguin un estil de vida saludable, ja que quan ens sentim bé amb nosaltres mateixos, transmetem aquest benestar als nostres companys.

Chesapeake Energy té un gimnàs a les seves instal·lacions per facilitar la pràctica d’exercici físic, d’aquesta manera, el benestar dels seus empleats incrementa sense necessitat de desplaçar-se de les oficines. El gimnàs disposa tant de màquines de musculació i càrdio, com de rocòdrom, piscina i entrenadors personals; i els empleats que participen i assoleixen els objectius reben uns incentius monetaris.

Next Jump també ha instal·lat gimnasos a les seves oficines i ha incentivat el benestar físic dels seus treballadors mitjançant una app que premia aquells que han fet servir les instal·lacions esportives. D’aquesta manera, l’empresa ha aconseguit que un 70% dels seus treballadors practiqui habitualment algun tipus d’esport.

Empreses com Factorial o SDLI contracten programes o tenen acords amb alguna empresa externes que s’ofereixen als empleats beneficis per facilitar la pràctica d’exercici físic. Per exemple, Gym for less, és un programa que permet als treballadors obtenir descomptes en la quota mensual a diferents centres esportius.

Benestar mental dels empleats

Estem en un punt en el qual, no només necessitem sentir-nos bé a nivell físic, sinó també a nivell mental i practicar ioga o meditació s’ha convertit en una cosa imprescindible. Ser capaç d’entendre’s a un mateix, saber el que el cos necessita i evadir-se, permeten arribar a un equilibri interior que facilita la relació amb els altres i la manera d’afrontar el dia.

Mobify ofereix dues vegades a la setmana classes de ioga als seus empleats a les mateixes oficines o, si el temps ho permet, al terrat de l’edifici, perquè puguin relaxar-se i superar amb més facilitat situacions d’estrès.

Grans empreses com Yahoo, Nike o Apple ofereixen espais de meditació a la feina per influir, de manera positiva, en la felicitat i l’eficiència laboral dels seus empleats. Meditar permet reduir l’estrès, augmentar la creativitat i tenir més capacitat de concentració i memòria. A nivell d’equip, permet una millor comunicació, una major empatia entre els membres i reforça la cohesió, entre d’altres.

Menjar saludable, millor productivitat

Tenir hàbits d’alimentació saludable també influeix en el benestar del treballador, ja que fa que ens sentim millor amb nosaltres mateixos i amb més energia. De fet, quan ens sentim pesats després de dinar, ens costa molt més ser eficients, ja que el nostre organisme està més concentrat en fer la digestió que en les tasques que hem d’executar. Les empreses ofereixen diferents alternatives per promoure el benestar dels treballadors i millorar el seu rendiment. Està demostrat que, amb una bona alimentació, un 95% dels treballadors estan més concentrats i motivats i se senten més capaços d’aconseguir els objectius professionals i també els personals.

Empreses com Google o InkHouse compten amb cafeteries i menjadors perquè els seus treballadors no hagin de desplaçar-se a l’hora de dinar. Una opció és contractar una empresa de càtering, com ZeroCater, que planifica els menús tenint en compte les aportacions nutricionals necessàries perquè els treballadors millorin el seu rendiment laboral. Una altra opció és oferir l’accés a serveis digitals de càtering, com Apeteat perquè, tant a nivell individual com col·lectiu, els treballadors puguin encarregar plats preparats saludables per a tots els dies de la setmana. A més, disposar d’espais comuns per menjar, fomenta la interacció i les relacions interpersonals, cosa que permet conèixer millor els companys de feina i aconseguir un ambient laboral més positiu.

Per fomentar els bons hàbits, Rise ha llançat un repte seus empleats: beure almenys 8 gots d’aigua al dia, conscienciant de la importància d’estar ben hidratat. Els empleats disposen d’una app que controla la quantitat d’aigua ingerida i, a final de mes, el guanyador rep un premi relacionat amb la salut.

AECOM facilita l’accés a nutricionistes per contribuir al benestar dels seus treballadors, ja que està demostrat que ens sentim més ben organitzats i tenim millor imatge de nosaltres mateixos quan seguim unes pautes alimentàries. El nutricionista ajuda els empleats a saber quins aliments necessiten per sentir-se bé i a ingerir els nutrients necessaris per combatre els reptes que l’ambient laboral els planteja cada dia.

Millorar el sentiment de l’equip i la seva unitat, una de les bones pràctiques empresarials més rellevants

Sentir-se part de l’equip és clau perquè els empleats tinguem ganes d’anar a treballar, per això reforçar les relacions laborals és un element imprescindible per contribuir al benestar del treballador.

Una de les bones pràctiques empresarials que Zappos duu a terme és l’organització, diverses vegades al mes, d’un pla d’aventura que consisteix a fer activitats de lleure durant la jornada laboral per brindar l’oportunitat de desconnectar i conèixer-se millor. Per exemple, els treballadors poden proposar jugar a golf o fer una partida de paintball.

Uber ha incorporat la figura del Chief Happiness Officer, que afavoreix el clima laboral, aconsegueix augmentar el rendiment i la motivació dels seus treballadors i aposta pels valors dels empleats. El CHO s’encarrega d’organitzar el morning huddles, una activitat perquè els companys es posin al dia tant a nivell professional com personal o els coneguts afterworks per anar junts a prendre unes cerveses després de la feina.

Promoure somriures a la feina

Amb el ritme de vida que portem, ser feliç no és tasca fàcil, però si l’empresa on treballem pot ajudar a que ho siguem, benvinguda sigui.

Hi ha empreses que tenen clar que riure és la millor medicina que hi ha i que, a més a més, té beneficis a curt i a llarg termini. Amb l’objectiu de millorar l’estat d’ànim dels seus treballadors, reduir el seu estrès i millorar les seves habilitats resolutives, hi ha empreses que ofereixen als seus empleats entrades per assistir a espectacles de comèdia, organitzen shows en les mateixes oficines, animen els seus treballadors a explicar acudits o organitzen tallers d’improvisació per deixar-se anar i riure junts.

Un simple agraïment o reconeixement pot ser suficient per a contribuir en el benestar dels treballadors. Per això, una bona iniciativa és organitzar reunions a finals de setmana durant les quals els membres de l’equip nomenen a la persona que volen agrair i esmenten la raó per la qual la reconeixen. Una alternativa és utilitzar Chapó, una plataforma online que hem desenvolupat des d’Induct, per reconèixer la feina feta o les situacions superades amb èxit. D’aquesta manera, millorem la connexió entre els membres de l’equip i la seva unitat.

Flexibilitat laboral i teletreball

Disposar de temps per conciliar la vida personal i professional és imprescindible per tenir una vida equilibrada i sentir-se bé. Per això, les empreses que fomenten el treball a distància aconsegueixen que, tant el benestar com la productivitat dels seus treballadors, siguin superiors.

SDLI és flexible i permet que els seus treballadors es creïn els seus propis horaris i treballin a distància, sempre que compleixin amb els objectius, la qualitat, l’eficiència i els resultats esperats. Cada treballador té hàbits i necessitats diferents: uns matinen i són productius pel matí, altres prefereixen dormir més i començar la jornada laboral més tard; uns fan esport quan s’aixequen i altres prefereixen acabar el dia desconnectant al gimnàs. Per aquestes raons, i moltes més, una empresa que entén als seus treballadors aconsegueix una major satisfacció a la feina.

Google ofereix als seus treballadors la possibilitat de destinar un 20% del seu temps de treball a projectes personals, per donar cabuda a la seva creativitat i satisfer les seves inquietuds. Gràcies a aquesta iniciativa, els treballadors han arribat a desenvolupar programes com Gmail i Adsense, per exemple.

Com s’ha pogut observar, afavorir el benestar dels treballadors és beneficiós tant per a l’empresa com per als treballadors. La felicitat en l’espai laboral permet, entre d’altres, reduir l’absentisme laboral, atreure talent i millorar la productivitat dels empleats. Així doncs, a totes les empreses que volen obtenir millors resultats, no els queda més remei que oferir bones condicions laborals que afavoreixin el bon estat mental i físic dels seus treballadors. Treballar les bones pràctiques empresarials a la teva corporació serà un dels pròxims reptes que haureu d’afrontar.

Judith Massagué

Estudiante de Negocios y Marketing Internacionales en ESCI-UPF. Mi personalidad analítica y detallista y mi ímpetu por entender el entorno me han llevado a especializarme en investigación de mercados. Fruto de mi pasión por los idiomas, soy graduada en Traducción e Interpretación de francés, ámbito en el cual trabajo de forma autónoma. Entre el yoga, el baile y la cocina healthy encuentro el equilibrio en mi día a día.

Share
Published by
Judith Massagué

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

7 hores ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago