La majoria de les grans organitzacions d’avui no existiran en 10 anys. Saps per què? Perquè els problemes que intenten solucionar, les necessitats que busquen atendre, i les expectatives dels usuaris canvien al pas de l’evolució tecnològica, és a dir, de manera exponencial. A més de les solucions que ja hem presentat en articles anteriors, avui us portem la ciència-ficció com a eina de la innovació.
Quan vam explorar, fem investigacions o estudiem possibles futurs, notem que moltes de les tecnologies a les quals tenim accés actualment van ser plantejades inicialment per autors de ciència ficció.
Vols saber què passarà demà? Has de posar-te al dia amb pel·lícules com Ex Machina, Her, o les sèries Black Mirror, West World o Maniac. Si ets més de lectura, pots aprofundir en els clàssics d’Arthur C. Clarke, Isaac Asimov o H. G. Wells. En aquest post, t’expliquem perquè aquestes obres no són purament ficció…
La innovació a través de la ciència ficció
Sempre discutim la paradoxa de la innovació i, per això, sabem que les solucions més innovadores són les que, al principi, ens semblen més boges i absurdes. En aquest punt la ciència ficció es converteix en una eina útil, ja que ens ajuda a alliberar la creativitat i la imaginació sense por. Perquè et facis una idea, diverses tecnologies actuals van ser inicialment pensades per autors de ciència ficció.
És recurrent en els nostres posts el tema de l’acceleració tecnològica i el seu impacte en les nostres vides. El món està canviant a una velocitat exponencial i això també es veu reflectit en l’impacte de la ciència ficció en la innovació. És a dir, la principal diferència entre l’Sci-Fi antic i el contemporani és l’aspecte temporal. Abans, les “profecies literàries” portaven anys o dècades per transformar-se en realitat… Avui, poden ser només mesos gràcies al pensament exponencial.
Crea la ciència ficció la realitat?
No és només la tecnologia que es desenvolupa de manera exponencial. Una de les principals característiques dels autors, guionistes, dissenyadors i cineastes innovadors que treballen en l’àmbit de la ciència ficció és el pensament exponencial. Això passa perquè estem acostumats a pensar de manera lineal ja que no percebem el real impacte de la tecnologia en la societat. Aquests professionals, d’altra banda, tenen les seves ments preparades per a visualitzar aquesta evolució i construir escenaris que semblen impossibles.
Una altra raó per la qual la ciència ficció s’acaba convertint en realitat és per la participació de diferents professionals en els projectes. Sí, la co-creació de la qual tant parlem. És normal que s’involucrin a científics, matemàtics i inventors com assessors dels equips creatius, per transmetre a la pantalla o a la literatura innovacions versemblants. Dos exemples interessants són la sèrie The Big Ban Theory i la pel·lícula Interestellar, que van fer investigacions profundes sobre les possibilitats del que s’ensenyés. Després, hi ha també col·lectius que intenten fer realitat les invencions que han vist en històries de ciència ficció, com l’americà Adam Savage.
La ciència ficció és poderosa perquè porta el futur a la vida. Quan podem imaginar possibles futurs, podem començar a veure camins cap a ell. Per això, ara us presentem un exercici pràctic de com utilitzar la ciència ficció com una eina d’innovació en la teva organització.
La ciència ficció és poderosa perquè porta el futur a la vida. Quan podem imaginar possibles futurs, podem començar a veure camins cap a ell. Per això, ara us presentem un exercici pràctic de com utilitzar la ciència ficció com una eina d’innovació en la teva organització.
La ciència ficció com a eina de la creativitat
La idea d’aquest exercici és desenvolupar la mentalitat exponencial a través d’un canvi de perspectiva, projectant el nostre pensament cap al futur.
Per redefinir el que és possible avui, pensarem en com serà la vida en 10 o 15 anys. Així podem visualitzar un futur proper i alhora prou llunyà que ens permet deixar la creativitat fluir.
L’exercici comença amb una profunda immersió en el pensament exponencial, les tecnologies actuals i el seu impacte a nivell social. Per això, hem d’explorar el màxim possible a la web, les xarxes socials i parlar amb experts de diferents sectors – creant un informe o un Feedly.
Individualment, fem un llistat dels principals elements de l’actualitat – tecnològics, socials, comportamentals, etc. – i els escrivim en post-its. Després, escollim 3 elements de cada àmbit i seleccionem el nostre equip. És important que tot l’equip estigui d’acord amb els post-its seleccionats, així podran tots parlar sobre el mateix futur.
Com les històries ens ajuden a imaginar nous contextos, l’ideal seria que els equips fossin multidisciplinaris i incloguin, almenys, un creatiu (de preferència escriptors i / o il·lustradors). Després, cada equip s’enfocarà en una àrea temàtica i imaginarà el que seria possible en aquest escenari. Utilitzem aquesta perspectiva per idear solucions futures, el món i l’evolució tecnològica.
Després d’haver acabat la nostra visió de 15 anys, retrocedim a l’actualitat per determinar què ha de passar perquè el nostre escenari es pugui complir. Aquest procés ens ajuda a identificar les associacions, iniciatives, conjunts d’habilitats i eines que necessitem per poder construir el futur que volem.