Com es digitalitzarà la salut en els propers anys?

Tots ens preguntem si les tecnologies més punteres que s’estan instal·lant en la nostra societat (com els sensors, la realitat augmentada o la intel·ligència artificial) tindran la seva oportunitat en la gestió de la salut i es convertiran en el millor aliat dels pacients.

Setmanes enrere, Barcelona va ser el centre de totes les mirades dels experts i interessats en la incorporació de la tecnologia per allotjar un any més el Mobile World Congress, el congrés més important del món en tecnologia mòbil i que va acollir més de 120.000 visitants.

Des de ja fa uns anys, la salut és una de les temàtiques que està agafant més importància al congrés, com demostra la nova edició del Digital Health & Wellness Summit (DHWS) que organitza ECHAAlliance.

Red 3.0 vam ser allà per poder veure quines tecnologies digitalitzaran la gestió de la salut i volem compartir amb vosaltres les nostres principals conclusions:

Les universitats de diferents àmbits (enginyeries, informàtica, biomèdica) i els seus centres d’R + D són cada vegada un canal més efectiu per poder aportar noves tecnologies a la salut. Així, per exemple, el Mobile World Capital va presentar el seu programa The Collider. on acompanya les tecnologies patentades a acostar-se al mercat a través d’equips d’emprenedors. Per exemple, vam poder conèixer com el Centre de Recerca Matemàtica (CRM) va presentar el seu nou device que permet analitzar amb petites mostres de sang les cèl·lules que són sanes de les malaltes.

Durant el congrés es van concentrar un gran nombre d’start-ups (petites empreses amb tecnologies punteres) que presentaven solucions de salut per millorar el sistema de salut actual. No obstant això, tot i que el nombre s’incrementa, encara segueixen tenint els mateixos reptes d’accedir al mercat i trobar un model de negoci que faci viable la seva solució.

Connectar metge i pacient

La visita remota és la tecnologia més implementada i amb més solucions disponibles. El poder connectar amb un metge de forma més ràpida i des de qualsevol punt confereix un benefici molt important per als pacients. Així, la start-up espanyola Abi es presenta com el Google de les preguntes mèdiques ja que t’asseguren respostes a totes les preguntes en menys de 5 minuts gràcies a professionals sanitaris que les responen. D’altra banda, i més destinat a nens amb malalties de llarga durada que poden aïllar el pacient, Vodafone va presentar No Isolation. Es tracta d’un robot que permet als nens assistir a les seves classes de forma remota.

Sensors

Els sensors són de les tecnologies més desenvolupades en els últims temps. Trobem empreses que presentaven APP per formar i mesurar l’exercici físic que fan els seus usuaris (per exemple, Wefitter). L’espanyola SkinTemp ha desenvolupat una tireta que connectada a un telèfon mòbil mesura la temperatura de les persones. Un altre dels sensors estrella, ha estat el presentat per Cookit, una espàtula intel·ligent capaç de mesurar la quantitat de sal que conté el menjar.

En l’àmbit cardiovascular, i també a nivell de sensors, vam poder veure com rellotges intel·ligents incorporen sensors que realitzen un electrocardiograma o una nova solució de la Universitat Politècnica de Catalunya que permet mesurar l’ona de pols a través d’un petit device connectat al telèfon mòbil.

Realitat augmentada

S’estan generalitzant les solucions que utilitzen la realitat augmentada o les ulleres intel·ligents per posar als metges en simuladors de les situacions més reals per formar-se en la presa de decisions intel·ligents. Així, per exemple, Haido va presentar la seva eina que permet la connexió remota a quiròfan a través de les ulleres que porta el cirurgià posades. Haido ens presentava els resultats de la intervenció quirúrgica que va realitzar el Dr. Antonio Alcaraz (cap de servei d’urologia de l’Hospital Clínic de Barcelona) mitjançant el seu sistema de connexió remota.

Intel·ligència Artificial

Un altre dels grans avenços que s’han presentat al congrés és el paper de la intel·ligència artificial en la presa de decisions i la seva aplicabilitat a la pràctica assistencial. La majoria de les tecnologies presentades estan connectades amb sistemes d’informació que recullen les dades, creen patrons i ajuden en la presa de decisions. Així, l’empresa espanyola Mediktor ens presentava la seva solució perquè a través d’uns símptomes poder donar un primer pre-diagnòstic. Aquesta APP que ha estat premiada internacionalment, es presenta com un complement a l’anamnesi del pacient des del seu telèfon mòbil. Segons l’estudi que han realitzat a l’Hospital Clínic en el 91% dels pre-diagnòstics han encertat el diagnòstic realitzat pel metge.

Blockchain

Una altra de les tecnologies que han irromput en el congrés és el blockchain. Aquesta tecnologia molt utilitzada en altres sectors, com el bancari, és molt poc utilitzada en l’àmbit de la salut. Durant el congrés es va organitzar una taula rodona amb experts en la matèria. Els experts van mostrar que el blockchain permetrà als pacients accedir a les seves dades de salut en qualsevol lloc, en qualsevol moment i en qualsevol dispositiu. Altres ens explicaven com el blockchain pot millorar la traçabilitat dels medicaments des de la seva producció fins a la dispensació al pacient.

Moltes de les tecnologies que es van presentar tenen una aplicació en salut molt experimental actualment. Però ningú nega que els beneficis de moltes d’elles són infinits. Així, en propers articles us explicarem com algunes d’aquestes tecnologies punteres poden donar solució a necessitats que ens trobem en la gestió de pacients amb patologia cardiovascular.

Xavier Olba

Consultor en Estrategia Digital y Open Innovation en Salud. Más de 15 de años de experiencia en la gestión de modelos de negocio en el área de la salud.

Share
Published by
Xavier Olba

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

11 hores ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago