Intraenprendimiento en salud

Com fomentar l’intraemprenedoria en centres assistencials: paper elaborat per Hospital del Mar, Novartis i SDLI.

En els últims anys, el sistema sanitari ha invertit molt en projectes de recerca que han permès transferir coneixement, especialment a través dels centres de recerca. Ara, cada vegada més, els centres assistencials estan impulsant la innovació aplicada, creant i implementant solucions que aportin nou valor als pacients i les seves famílies.

Aquesta aposta per la innovació busca adaptar el servei assistencial als canvis de l’entorn que s’han anat accelerant durant les últimes dècades. La qual cosa ha conduït als centres assistencials i als seus professionals sanitaris a innovar en la forma en què proporcionaven els seus serveis d’atenció assistencial, així com a eliminar barreres entre diferents especialitats, avançant cap a la interdisciplinaritat i cap a un model d’atenció integrat que faciliti l’agilitat i l’eficiència dels processos assistencials.
En aquest marc de canvi constant, la innovació i la gestió del canvi es converteixen en competències indispensables. Per això, l’ intraemprenedoria és una de les iniciatives més utilitzades en organitzacions de tots els sectors i comença a ser-ho, també, en el sector de la Salut.

L’intramprenedoria en entorns sanitaris

En el taller, dinamitzat per SDLI i celebrat a l’Hospital de la Mar, van participar professionals relacionats amb la innovació de diferents centres assistencials, com ara l’Hospital General de Granollers, Hospital de la Mar, Hospital Vall Hebron, Hospital Sant Joan de Déu, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, o la Mútua de Terrassa, entre altres.

Els objectius de la sessió van ser:

  1. Reflectir els beneficis de l’intraemprenedoria. en els centres assistencials.
  2. Identificar les barreres existents als hospitals i centres assistencials per a fomentar l’intraemprenedoria.
  3. Reflexionar i proposar solucions per a superar aquestes barreres.

Per a això, els participants van treballar usant el model d’innovació de SDLI, que es basa en 5 eixos clau per a impulsar iniciatives corporatives d’innovació:

Com fomentar l’intraemprenedoria en centres assistencials: paper elaborat per Hospital del Mar, Novartis i SDLI.
Durant el taller es van formar 5 equips formats per diferents perfils professionals del sector sanitari, cada equip focalitzat a treballar entorn d’un dels eixos del model d’innovació de SDLI.

Primer, van reflexionar sobre les barreres existents en els centres assistencials en relació amb les accions que proposa el model d’innovació de SDLI. Algunes de les principals barreres detectades van ser:

  • Estratègia i objectius: manca d’objectius clars d’innovació, així com dissociació entre els horitzons d’impacte de la innovació i les responsabilitats més curtterministes dels equips directius.
  • Organització i estructura: Treball en sitges, sistema organitzatiu molt jerarquitzat i poca cultura de treball en projectes interns de manera col·laborativa; així com falta de coneixement i visibilitat del talent intern per a crear equips d’innovació.
  • Gestió del coneixement: desconeixement dels beneficis de la innovació i poca cultura de compartir informació entre àrees que genera desconeixement de projectes innovadors que s’estan realitzant en l’organització. Processos, mètodes i eines: Manca de mètodes, processos i eines formals per a impulsar i desenvolupar projectes d’innovació, així com la dificultat de creació d’entorns col·laboratius.
  • Cultura d’innovació: Reduïts coneixements i capacitació en competències lligades a la innovació, així com reduïda cultura d’experimentació i d’acceptació del fracàs.

Una vegada identificades les principals barreres, els 5 equips van treballar buscant potencials solucions per a superar els obstacles identificats i, finalment, els assistents van prioritzar les solucions en funció de l’impacte generat i la seva facilitat d’implementació.

Model per a dinamitzar l’intraemprenedoria en les institucions sanitàries

Com a resultat del taller, es va proposar un pla d’acció per a fomentar i dinamitzar l’intraemprenedoria o en els centres assistencials basat en 10 fonaments:

  1. Crea la visió: defineix què volem aconseguir a llarg termini. Nodreix-te del pla estratègic per a això.
  2. Posa focus: defineix quins són els reptes que hem de resoldre a curt termini per a aconseguir la visió. Dissenya un pla d’innovació que guiï a l’organització.
  3. Implica els teus agents d’innovació: identifica als jugadors més disruptius de la teva organització, perquè participin i atreguin a altres professionals a desenvolupar projectes d’innovació.
  4. Lidera el canvi: ofereix recursos, temps i espais perquè els innovadors facin el seu treball.
  5. Adopta nous mètodes: la innovació en l’entorn actual demana de metodologies d’innovació àgils, basades en *design *thinking, llegeixin-start-up i *scrum, entre altres. Capacita als teus professionals perquè siguin autònoms en l’aplicació d’aquestes metodologies.
  6. Experimenta i accepta l’error: fomenta que els equips explorin i fes-los saber que l’error és una valuosa forma d’aprenentatge.
  7. Construeix buscant impacte: prioritza i desenvolupa projectes d’innovació amb indicadors d’impacte sistèmic (visió de pacient, organització i sistema de salut).
  8. Visibilitza el talent: comunica, tot el que puguis, sobre els projectes i equips d’innovació a la resta de l’organització. Visibilitza que el canvi està ocorrent en el present.
  9. Reconeix l’esforç: reconeix no sols l’èxit, sinó l’esforç dels professionals de salut que ofereixen el seu talent per a innovar. Només així crearàs una cultura organitzativa que realment aposti per la creativitat, exploració i innovació.
  10. Pivota: la gestió de la innovació ha d’adaptar-se als canvis de l’entorn. Els reptes mai són definitius i per això has de ser àgil a adaptar el model d’innovació de la teva organització a les noves necessitats que van sorgint.

L’intraemprenedoria és clau per al futur de les organitzacions sanitàries, i la manera d’abordar-lo passa per ancorar la innovació en les prioritats estratègiques de les organitzacions sanitàries, així com per dotar als seus professionals dels mitjans, recursos i capacitats que els permetin explorar noves maneres de prestar serveis sanitaris.

Vols conèixer les barreres detectades, les conclusions del taller i aprofundir en els 10 passos per a l’èxit de la intraemprenedoria sanitària?

Descarrega’t el paper complert aquí

    Escriu el teu comentari

    El teu correu no serà publicat.*


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.