Categories: Projectes Innovadors

Els ODS: Vector per a la innovació social?

Els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) estan en boca de tots i en el centre d’atenció dels sectors públics, ja que seran el futur de l’acció de govern de molts ajuntaments.

Què són els ODS?

Els ODS sorgeixen de les agendes que desplega l’ONU, de tant en tant, per harmonitzar els objectius globals de la prosperitat mundial. El 2015, els estats membres de les Nacions Unides van aprovar 17 objectius com a part de l’agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, en la qual s’estableix un pla per assolir els objectius en 15 anys. Els objectius de desenvolupament sostenible s’articulen al voltant de 17 línies estratègiques de treball, i ho fan a amb diferents reptes. En aquest enllaç hi trobareu les descripcions de cada un d’ells.

Els ODS (Objectius de desenvolupament sostenible)

Aquests objectius pretenen mobilitzar els actors socials des de la ciutadania, els responsables polítics i les empreses. L’agenda 2030 es compromet a assolir aquests objectius i fer-ho per a tots, en qualsevol lloc, i sense deixar ningú enrere. Els objectius proporcionen un marc d’acció compartida per la gent, el planeta, la prosperitat, la pau i l’associació, que serà aplicat per tots els països i totes les parts interessades, actuant en col·laboració. És la primera vegada que els líders mundials prometen una acció i un esforç comú en una agenda política tan àmplia i universal.

En termes absoluts, es tracta d’una agència ambiciosa que abasta escales a diferents nivells: locals, metropolitanes i subnacionals, en termes relatius. Els països amb un índex de desenvolupament humà (i la pobresa associada) hauran de enfocar-se a aquests reptes de manera diferent i amb mitjans diferents. Per exemple, ho farà de la mateixa manera un municipi de l’àrea metropolitana de Barcelona que un de la banya d’Àfrica.

Per què són importants els ODS en termes d’innovació?

  1. Els ODS activen tots els agents d’innovació, ciutadania, empreses, estructures polítiques, emprenedors, investigació i universitats, etc. Es tracta d’un element transversal a tot el sistema.
  2. Són una de les alternatives a nivell global que tenim per les circumstàncies de complexitat i crisi ambiental. És probable que només a través d’objectius internacionals, amb consens i re-cursos, es pugui ser el més resilient possible a les crisi de tot tipus (cada vegada més freqüents i fortes).
  3. Pot portar oportunitats de negoci a sectors emergents i altres consolidats, de manera que es desenvolupi un creixement estable i amb potencial d’impacte i transformació.
  4. El desenvolupament urbà alineat amb els compromisos dels ODS pot ser susceptible d’atreure inversió, per exemple, en el cas de Copenhaguen amb l’objectiu de ser neutre en l’ús del carboni. Si bé no hi ha una associació directa, els incentius per part dels governs locals, nacionals i internacionals poden ser estratègics per a la inversió com les energies renovables, el IOT, la mobilitat, etc.

Sessió de coparticipació ciutadana dels ODS a Sant Boi de Llobregat

El passat 13 de febrer es va celebrar al CoboiLab de Sant Boi de Llobregat, la primera sessió d’alineament entre el “Pla de govern de la ciutat” i els ODS. Es va presentar la visió de ciutat i els reptes alineats amb els ODS, i es van crear diferents taules de treball on es van plantejar els següents contextos:

Visió i missions

  • Visió de la ciutat: Aconseguir que Sant Boi sigui referència com a ciutat metropolitana sostenible, saludable i cohesionada, creadora de noves oportunitats, especialment per a les generacions futures.
  1. Ciutat saludable: Aconseguir que la població gaudeixi d’unes condicions de vida més saludables i tingui una millor percepció de benestar. ODS: 3-12
  2. Nou model econòmic i de treball digne: Avançar cap a un model econòmic respectuós amb el medi i que generi oportunitats de treball digne i prosperitat per a tothom. ODS: 8-9-10-17
  3. Ciutat educadora i creativa: Contribuir que la ciutadania sigui crítica i compromesa, i pugui desenvolupar les mateixes oportunitats en l’àmbit personal i professional. ODS: 4-8-10
  4. Igualtat de gènere: Aconseguir una ciutat que garanteixi unes relacions d’igualtat efectiva de gènere en totes les seves expressions. ODS: 4-5-10
  5. Justícia social: Combatre les situacions de desigualtat incidint sobre les seves causes i promovent nous escenaris de millora. ODS: 1-2-5-7-8-10
  6. Construcció col·lectiva: Construir col·lectivament la ciutat amb la corresponsabilitat de les persones i el coneixement compartit. ODS: 9-11-16-17
  7. Transformació de l’administració: Millorar el servei a les persones amb una administració més moderna, oberta i eficient. ODS: 12-16-17
  8. Transformació de la ciutat: Ser una ciutat singular i cohesionada territorialment, integrada a l’entorn i amb noves infraestructures. ODS: 9-11-16
  9. Identitat de ciutat: Crear autoestima i identificació col·lectiva amb la ciutat, posant en valor l’origen i el que som, a més de projectar el que volem ser. ODS: 4-10-11-16-17
  10. Ciutat sostenible: Ser una ciutat excel·lent en la qualitat de l’aire, i referent en la lluita contra l’emergència climàtica. ODS: 6-7-11-12-13-14-15

Com va ser el procés de coparticipació ciutadana?

L’alcaldessa Lluïsa Moret, va presentar en la sessió els diferents reptes als quals s’enfronta la ciutat. Andrés Martínez, de “Raons públiques” i Mara Balestrini, d ‘ “Ideas for Change”, van presentar casos d’èxit dels seus projectes per inspirar a tots els participants. Seguidament, es va treballar una dinàmica amb agents de diferents àmbits: ciutadania, empreses privades, personal d’ajuntament, i càrrecs tècnics. El workshop que va dinamitzar SDLI, va tractar de definir els mecanismes i eines per afrontar els reptes de ciutat, realitzant un exercici de creativitat i de corresponsabilitat amb el màxim d’agents implicats.

És en la fusió dels reptes i de la creativitat dels participants, on apareixen les oportunitats d’innovació que seran el vector per alinear el pla de govern amb els ODS i les necessitats locals.

Al taller, d’uns 90 minuts de durada, van sorgir un munt d’idees per abordar els reptes de ciutat amb el compromís de la ciutadania per treballar amb la resta dels agents implicats, i així generar estructures d’innovació des de la base.

Quin potencial poden tenir els ODS per al desenvolupament de la transformació urbana?

Sovint, els processos d’innovació urbana es realitzen de manera fragmentada, atomitzada, o amb pocs elements de transformació més o menys profunds. Els ODS poden generar canvis a tot el teixit urbà, especialment pel que fa a l’objectiu 11: “making cities and human settlements inclusive, safe, resilient and sustainable”. Això pot afectar diversos stakeholders, com les polítiques públiques, en les següents formes:

  • Mostrar als dirigents i la ciutadania el potencial dels ODS, i centrar l’atenció política en els problemes urbans i les oportunitats futures.
  • Mobilitzar i donar poder a tots els agents urbans al voltant de la solució de problemes pràctics, amb l’objectiu que puguin treballar col·lectivament a favor dels objectius comuns.
  • Abordar els problemes específics de la pobresa urbana i l’accés a una infraestructura i un habitatge rendibles, amb beneficis transversals en tot un seguit d’ODS.
  • Promoure el disseny i la implementació d’infraestructures integrades i innovadores i la prestació de serveis, utilitzant solucions impulsades per la tecnologia i amb eficiència energètica entre d’altres.
  • Promoure la planificació de l’ús dels recursos espacials (sòl) i la concentració espacial eficient, aportant al mateix temps un enfocament territorial als SDG.
  • Garantir la resiliència urbana al canvi climàtic i la reducció del risc de desastres, tant a nivell climàtic i ecològic, així com d’altres riscos no contemplats però plausibles.
  • Donar als governs urbans i locals un espai participatiu per influir en la presa de decisions per aconseguir el desenvolupament sostenible, de manera cocreada amb tots els agents involucrats.

Des d’SDLI es desenvolupen metodologies d’innovació que permeten abordar reptes complexos, així com construir comunitats i agents locals d’innovació.

Hem d’establir un context de coparticipació per poder adaptar els reptes de mandat a les necessitats locals i amb un alineament clar als ODS. Treballant de forma conjunta entre l’administració pública, la ciutadania, startups, empreses, sector educatiu (entre d’altres) aconseguirem d’una banda crear comunitat al territori, i de l’altra, reconèixer el talent per solucionar els propis reptes reformulats de manera conjunta.

Pau Adelantado

Sociólogo, diseñador e investigador, con un máster en la sociedad de la información y la comunicación de la UOC. Ha trabajado para la fundación i2at en varios proyectos europeos, cofundador de la cooperativa de innovación Social Bitlab, ha desarrollado su carrera como investigador colaborando con la el ayuntamiento de Barcelona, la Generalitat de Catalunya entre otras organizaciones, y ha trabajado como consultor para varias empresas como Everis entre otras. Actualmente es profesor Elisava de la asignatura de innovación y consultor independiente.

Share
Published by
Pau Adelantado

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

11 hores ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago