Les joguines són els primers regals que posseïm des de que som ben petits. El regal als nens, d’alguna manera, els fa esbrinar un dels valors en què se sustenta el nostre model de societat. Una de les noves tendències en aquest sector va associat a l’economia col·laborativa. Les joguines també poden ser compartides. Ja els més petits poden observar la propietat individual de forma molt diferent des d’una edat molt primerenca.
Quan fem un regal el principal valor és simbòlic, desplaçant el valor econòmic i funcional a un segon pla. En aquesta publicació presento alguns exemples innovadors de plataformes que ens ajuden a fer regals, iniciatives solidàries o tecnologies que faciliten la feina a empreses i professionals.
Social Toy és una iniciativa de consum col·laboratiu que fomenta el compartir joguines als parcs infantils. Va ser creada el 2012 per Marta Ros i Sarah Rink, com un moviment social originat en els parcs infantils de Barcelona. En els parcs que funciona Social Toy es pot trobar una caixa plena de joguines, que ha estat col·locada de forma voluntària, per pares i educadors per a l’ús i goig dels més petits.
A cada parc es deixa una caixa de Social Toy plena de joguines per a l’ús dels més petits amb el rètol de “Social Toy”, perquè els nens del parc puguin jugar. Amb aquest projecte també s’intenta difondre valors com la generositat, exemplaritat, etc. La idea és que les joguines es quedin allà al parc perquè puguin jugar tots els nens. La caixa de joguines es col·loca entre tots, els nens, els pares i els educadors.
Gràcies a les noves tecnologies la distribució d’articles és cada vegada més senzilla. Els articles d’artesans i petits fabricants de regals són més assequibles. Les persones més creatives que volen vendre els seus productes directament han trobat un lloc a la xarxa gairebé amb els mateixos avantatges de què disposen altres companyies més grans. Amb la tecnologia digital, per a un petit productor també és més fàcil sortir a l’exterior i vendre fora. Algunes d’aquestes interessants plataformes online posen en contacte directament a artesans i petits fabricants amb clients. S’ofereix artesania, joies, moda, bijuteria o decoració. Una de les més importants a Europa és DaWanda.
DaWanda va ser fundada a Berlín el 2006 per Claudia Helming i Michael Pütz. És una de les majors comunitats a Europa de DIY i productes fets a mà, amb més de 6,2 milions de membres i més de 5,7 milions de productes. DaWanda és el mercat en línia líder amb objectes únics i productes fets a mà. A DaWanda molts petits artesans, dissenyadors, etc. venen en línia els seus productes originals d’edició limitada, amb la col·laboració de més de 300.000 petites botigues de productes fets a mà per dissenyadors, petits productors, etc.
A DaWanda es pot disposar de moda, joies i bijuteria i decoració per a la llar, a més de tots els materials i màquines de cosir necessaris per realitzar els articles.
Watson Trends
Per predir els regals més populars i estar al corrent de les últimes tendències ja podem disposar de l’aplicació Watson Trends. IBM ha desenvolupat aquesta solució utilitzant la tecnologia cognitiva. A les companyies o professionals també els interessa per conèixer millor què serà el més venut en certes dates (Nadal, etc.) i programar el seu estoc per fer front a la possible demanda. Com va publicar Expansión “Watson Trends és una aplicació que utilitza les capacitats cognitives d’IBM Watson per mostrar als consumidors quines són les principals tendències de compra i predir els regals que seran més populars en tres categories: electrònica de consum, joguines i fitness.’.
Watson Trends elabora un rànquing diari de 100 productes, després d’analitzar 20 milions de converses i més de 10.000 fonts al dia, per oferir previsions en un tram de 21 dies. L’aplicació està disponible per iOS i per Android.
Una altra innovadora proposta per ajudar-nos a triar els regals és Perfecto4U. Fundada el novembre de 2006 a Viena, Perfecto4U és una plataforma d’idees de regal. Després de l’èxit a Àustria el 2007 van començar a operar a Alemanya i el 2014 a Espanya. La plataforma d’idees de regal ofereix unes 500 idees selectes de regal. Les categories inclouen regals per ocasió, personalitat, persones i temes, així com regals d’última hora, regals en diners, bons de regal, regals gratuïts, regal en acció, regals justos, regals empresarials i personals.
Les vuitanta subcategories inclouen les opcions més diverses: gourmet, regals d’experiència, entrades, regals per a ell, ella, nens i adolescents, regals de nadal, regals per al Dia de Sant Valentí, el Dia de la Mare o del Pare, regals d’aniversari o regals manuals. També disposen d’un bloc interactiu anomenat Guru Dels Regals relacionat amb el món dels regals. L’objectiu de Perfecto4U és proporcionar al client una font d’inspiració per al regal perfecte i presentar-li una selecció d’idees de regal d’alta qualitat. Actualment col·laboren amb més de 50 botigues en línia.
Una altra proposta interessant per ajudar-nos a triar el regal ideal és GiftUp, una plataforma web creada per Cristina Luca de Tena, capaç de triar el regal perfecte. Només cal fer una breu enquesta sobre els gustos i estil de vida de la persona a la qual es vol fer el regal. El sistema combina la psicologia amb la intel·ligència artificial. Després d’aquests passos, la plataforma t’ofereix triar un dels 3 regals que et recomanen i l’aplicació us dirigirà a la botiga online corresponent, on comprar el regal al millor preu. GiftUP ja col·labora amb grans empreses com Amazon, Zalando o Birchbox.
Elfster està innovant d’una altra manera en una divertida tradició entre familiars i amics com és l’”amic invisible”. Elfster és una xarxa social fundada per Peter Imburg el 2004, a Delaware, Estats Units, per crear llistes d’obsequis i intercanviar regals a l’estil amic invisible. L’encarregat es registra gratis a la web i crea l’amic invisible, posant les dades com data màxima per apuntar-se, data del sorteig, quantitat de diners mínima i màxima per al regal, etc. Elfster funciona enviant invitacions a tots els participants i realitzant el sorteig de forma automàtica. Les característiques del lloc web inclouen llista de desitjos, una secció de preguntes i respostes, recomanacions de regals personalitzats, actualitzacions d’activitats o discussions en el fòrum.
El novembre de 2011, el lloc web va arribar a 2 milions de membres. Per Nadal del mateix any, es va llançar l’aplicació Facebook per a usuaris de dispositius mòbils. Els usuaris poden trobar amics a Elfster, i seguir les seves llistes de desitjos. Els elements es poden afegir des de qualsevol lloc en línia o amb l’aplicació mòbil de Elfster.
Elfster proporciona una sèrie d’eines per organitzar intercanvis secrets de regals com ara organització d’esdeveniments, aparellament de noms, orientació de regals, llistes de desitjos i preguntes i respostes anònimes. Elfster ajuda amb la logística per determinar qui vol participar, mentre que les identitats són secretes. Al novembre de 2010, es van agregar noves característiques, incloent regals de tendències, actualitzacions d’activitats, etc.
També per fer regals ‘a mitges’ existeixen eines online que ens faciliten la tasca. Fundada el 2012 a Madrid per Patrice Pelletier, Kolecta és una plataforma en línia destinada a recaptar diners per fer els tradicionals pots, sense que els que participen hagin de lliurar diners en metàl·lic ni donar el seu número de compte. Kolecta amb visió internacional, és una plataforma a través de la qual un organitzador convida a qui considera a participar a la col·lecta. Una vegada que els diners són recaptats, s’ingressa en el compte de l’organitzador o del beneficiari.
Tot es fa en uns senzills passos. El primer és crear un pot mitjançant un formulari on es demana el nom de la col·lecta i la quantitat que es vol aconseguir. A continuació, l’organitzador ha de trametre als participants una invitació per email, per Facebook o compartint un enllaç. Els convidats entren a la web i participen mitjançant un pagament amb targeta bancària. Amb Kolecta s’eviten els problemes que sorgeixen quan algú s’oblida de pagar, no té canvi, etc. La col·lecta es pot organitzar, tot i que els participants estiguin en diferents països.
Les plataformes per fer regals de manera col·laborativa han arribat per quedar-se. Algunes de les plataformes més innovadores són de caràcter social. Tradicionalment els regals es fan a les persones més properes, a la parella, familiars o amics. A través de les plataformes col·laboratives també ens permeten fer de forma senzilla regals solidaris a persones alienes al nostre cercle més proper.
Ordenadores Sin Fronteras (OSF) és una ONG que recull material informàtic de particulars i empreses per entregar-lo en països que els poden necessitar. L’objectiu és ajudar al fet que els productes informàtics arribin a tot arreu, on és utilitzat per col·lectius amb mancances. Els ordinadors donats abans de lliurar-los es revisen i condicionen per al seu nou propietari. Els equips informàtics que es recullen han de funcionar abans de ser lliurats. També recullen altres tipus de dispositius com discos durs, cables, targetes, etc.
La política d’OSF se sustenta en 4 pilars: el dret a l’educació i l’accés a la tecnologia, les donacions han de ser gratuïts sense condicionaments, la no discriminació i una completa independència política tant en els donants com en els sol·licitants.
Una altra iniciativa semblant amb objectius altruistes, però mitjançant lliurament de bicicletes és el bike crossing. La idea del bike crossing http://bike-crossing.org/ neix de forma oficial a Espanya el 2009, i es tracta d’alliberar la bicicleta que ja no s’usa en un lloc del carrer, que amb un cartell que indiqui bici de bike crossing la pugui agafar el que la necessiti. La persona que ja no utilitza la bicicleta la neteja, la posa a punt i l’allibera en un lloc cèntric, deixant-la lligada a un arbre o fanal i indicant que és una bici lliure que pot ser usada. El millor és especificar que és una bicicleta usada, no robada i que és una bicicleta per a algú que la necessiti de veritat.
T’hem donat algunes idees per fer regals realment innovadors aquest Nadal, ¿quina d’aquestes iniciatives t’ha semblat més interessant?
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…