Experiència del pacient: El cas de Sant Joan de Déu

L’experiència del pacient s’ha convertit en un aspecte molt rellevant a l’hora de parlar d’innovació en l’àmbit assistencial. El que avui denominem innovació centrada en el pacient, és aquella innovació que posa als pacients i les seves famílies en el centre, és a dir, té en compte les seves necessitats, emocions, sensacions i vivències per a plantejar-se reptes d’innovació i els fa partícips del procés de definició de solucions que millorin la seva experiència en tots els punts de contacte amb el centre assistencial.

Com ja expliquem en el nostre post “5 claus per a analitzar l’experiència del pacient”, posar el focus en l’experiència del pacient, ha de ser una decisió estratègica per part dels centres assistencials, i és per això que avui us hem volgut mostrar un clar exemple d’això.

L’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, fa anys que va crear l’Àrea d’Experiència del Pacient, i gràcies a això ha estat capaç de crear projectes molt innovadors que resolen necessitats reals dels pacients i les seves famílies.

Entrevistem a Joan Vinyets, responsable de l’Àrea, perquè ens compti una mica més sobre això.

Joan Vinyets i Rejón és doctor en Comunicació social per la Universitat Pompeu Fabra, llicenciat en Antropologia per la Universitat de Barcelona, màster de Disseny per la Domus Academy (Milà), BA (Hons) Design per la WSA-University of Southampton, i Graduat en Disseny per la ESDAP de Vic. Ha estat pioner a Europa en l’aplicació conjunta de l’antropologia i el disseny per a la innovació centrada en les persones, director de l’escola de disseny Elisava, i director de disseny de Scope Impact, organització finlandesa dedicada a la innovació social i projectes de “global health”.

Actualment és el responsable de l’Àrea d’experiència del pacient a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

 

  1. Quan es va crear l’Àrea d’Experiència del Pacient en el HSJD? Amb quins objectius?

L’Àrea d’Experiència del Pacient en el HSJD es va crear l’any 2015 per a incorporar la perspectiva i les necessitats del pacient i família en diferents àmbits de l’hospital. I poc temps després es va incorporar com a element estratègic de l’organització, de manera que els pacients i les famílies (juntament amb els professionals) es converteixen en el motor de canvi i de transformació de l’organització.

Per a fer-ho possible l’Hospital ha apostat per integrar en el seu equip de manera permanent a un grup de professionals de les disciplines del disseny, l’enginyeria, l’antropologia i la comunicació. Això ens permet poder abordar els projectes d’experiència del pacient amb una visió holística mitjançant la integració d’aquestes diferents disciplines i enfocaments metodològics.

  1. Quines són les principals funcions de l’Àrea d’Experiència del Pacient?

L’àrea d’Experiència del Pacient garanteix que el pacient i la família siguin el centre i l’eix vertebral dels canvis. Per tant, l’equip d’aquesta àrea és el facilitador per a assegurar aquesta participació activa mitjançant diferents focus: en la detecció de noves necessitats i oportunitats de millora, així com en el co-disseny i avaluació dels nous espais, serveis, informació i altres elements vinculats al model d’atenció. Per tant, no promovem canvis en el nostre model assistencial integral sense conèixer la seva experiència, necessitats i preferències.

Aquest enfocament reforça l’aposta del centre per oferir un model assistencial integral més centrat en les persones.

  1. Com s’involucra als pacients i les seves famílies en les millores que es realitzen a l’hospital? I als professionals?

Una experiència del pacient es genera amb la vivència de cada trobada i punt de contacte en les diferents interaccions dels pacients i famílies amb els professionals, agents assistencials, espais, serveis, i altres elements lligats als processos assistencials abans, durant i després de l’atenció. Als pacients i les seves famílies els involucrem perquè ens ajudin a donar resposta dues qüestions clau: quins són els aspectes més rellevants (percepcions, preocupacions, pors, emocions, motivacions, …) en la vivència de la seva experiència en el recorregut/viatgi pel nostre model assistencial? I, més important encara, com podríem millorar aquesta experiència? El propòsit principal és que les millores siguin les més adequades a les persones beneficiàries- pacients i famílies.

Per a fer-ho possible facilitem la seva involucració durant la fase de recerca, donant-los veu, escoltant les seves opinions i observant la vivència de la seva experiència del procés assistencial, i també durant la ideació de les propostes de millora, mitjançant tallers de co-disseny al costat dels professionals, sessions de prototipat i validació.

La inclusió dels professionals és clau, tant per a conèixer el context en el qual treballarem, així com la necessitat d’involucrar-los en les dinàmiques d’ideació. Al final, els professionals són els que interactuen amb els pacients i els que implementaran els canvis. Sense la seva participació i compromís, és difícil la transformació de l’organització, el garantir l’èxit de la intervenció i la seva sostenibilitat. L’Àrea de Processos de l’Hospital és la que també ajuda a acostar les necessitats dels professionals vinculats als projectes en els quals estem treballant.

  1. En quins projectes ha treballat l’Àrea d’experiència del Pacient?

En diversos projectes que abasten aspectes generals de l’Hospital. Posem alguns exemples:

– Projectes de millora: extraccions de sang, atenció de l’embaràs i el part, comunicació de la primera notícia, atenció no presencial, informació i capacitació de pacients amb hemofília i drepanocitosis…

– Projectes d’obres: Unitat Neonatal, Unitat de Crítics, Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB), Bloc quirúrgic…

– Nous models d’atenció: Hospitals de dia de Salut Mental, Informació i capacitació de pacients crònics complexos, transició a hospital d’adults.

– Projectes d’innovació digital: Portal del Pacient, apoderament mitjançant de veu…

Durant aquest any 2022, hem involucrat a 270 pacients i famílies i a 143 professionals en els en els projectes que estem treballant. En aquest moment, estem implicats en 27 projectes.

  1. Podries explicar detalladament la metodologia que utilitzeu en els vostres projectes?

El treball de l’equip d’Experiència del Pacient es basa en un enfocament de disseny centrat en els factors humans (Human Centred Design). Combina metodologies com el Design Thinking, la recerca qualitativa i quantitativa, l’etnografia, el monitoratge i l’avaluació, per a comprendre en profunditat les necessitats i expectatives de pacients i famílies i transformar-les en noves oportunitats que es convertiran en accions per a millorar la seva experiència. Els nostres projectes es desenvolupen a partir de quatre grans etapes i activitats que s’articulen, defineixen i complementen segons el repte i els objectius de cada projecte. Cada projecte és un repte singular al qual hem d’adequar el nostre enfocament metodològic.

  1. Per què és important involucrar la visió dels pacients i les seves famílies? Quins beneficis aporta?

Tot aquest enfocament de l’experiència del pacient no sols aporta un major benefici per al pacient i família, que reben un tracte de major qualitat i molt més humanitzat. Mitjançant la seva involucració, facilitem el reconeixement i el protagonisme dels pacients i familiars en el procés assistencial. A més, existeixen nombroses evidències que ens indiquen l’existència d’una correlació entre una bona experiència de pacient i millores en els resultats de la seva salut o qualitat de vida. També, la mirada des de la vivència del pacient i família, la seva veu, opinió i participació són una palanca de canvi estratègic per a l’organització, ens ajuda a ser millors cada dia.

  1. Quins són els reptes de futur de l’Àrea d’Experiència del Pacient?

Aquest enfocament té un suport molt explícit de la Direcció de l’Hospital i és un element nuclear de l’estratègia de l’organització. En el dia a dia de l’Hospital, es respira, cada vegada més, l’interès dels professionals per conèixer les necessitats no cobertes dels seus pacients, i promoure iniciatives per a millorar l’atenció que ofereixen. Per tant, anem per molt bon camí i cal continuar potenciant la cultura en aquest enfocament de treball.

Un repte important és enfocar-nos a investigar, generar evidència, publicar i difondre perquè aquest enfocament pugui replicar-se en altres organitzacions i contextos, de manera que l’impacte en la societat sigui major.

I un altre repte imminent està relacionat amb l’abordatge de la nova era tecnològica molt lligada a la intel·ligència artificial on la dimensió humana haurà de buscar el seu centre.

Cada vegada més projectes com els de Sant Joan de Déu són centrals en l’estratègia dels centres assistencials i constitueixen un pilar importantíssim en les seves activitats d’innovació.

Berta Esteve

Líder de proyectos digitales para empresas con necesidad de crecer y desarrollar su negocio. El objetivo es posicionar la marca en el entorno digital para ganar notoriedad y aumentar sus ventas. Apasionado de la tecnología e Internet. Convencido en la potencialidad de las personas en red.

Share
Published by
Berta Esteve

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

41 minuts ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago