Fhutura, Innovació Oberta dirigida a professionals sanitaris

El passat 14 de setembre, SDLI va iniciar una col·laboració amb Sanofi España per a llançar Fhutura, una iniciativa d’Innovació Oberta dirigida a professionals sanitaris amb l’objectiu de resoldre tres reptes d’innovació en l’àmbit de la Farmàcia Hospitalària.

La Innovació Oberta

Com ja hem explicat en anteriors articles, què és la innovació oberta i els seus resultats 17 anys després de la seva arribada, la Innovació Oberta és un model de gestió de la innovació que busca col·laborar amb l’ecosistema – intern i extern – en la generació d’idees i en el desenvolupament de nous productes o serveis. Això pot incloure l’obtenció d’idees de diferents agents de l’ecosistema com a empleats, clients, Key Opinion Leaders (KOL), proveïdors, i fins i tot competidors.

Existeixen diferents vehicles per a impulsar la Innovació Oberta. En el cas d’aquesta col·laboració amb Sanofi España, es va realitzar un procés de co-creació que culminava amb la participació dels 6 equips finalistes en un Hackathon de dos dies.

 

 

Què és Fhutura?

Fhutura és un programa d’innovació oberta dirigit a professionals sanitaris amb l’Aval Científic de la Societat Espanyola de Directius de la Salut (SEDISA) i l’Aval de Qualitat i Garantia de la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (SEFH).

El programa ha estat desenvolupat amb els objectius d’accelerar projectes innovadors d’alt impacte en l’àmbit de la farmàcia hospitalària, així com impulsar l’ADN innovador dels professionals sanitaris.

Per a això, es van definir 3 reptes d’innovació a través d’un procés participatiu en el qual es va tenir en compte el coneixement i treball previ de la SEFH per a detectar reptes de farmàcia hospitalària, les necessitats de pacients de diferents àrees terapèutiques i d’àmbit nacional, així com les aportacions de Gerents d’Hospital i Caps del Servei de Farmàcia Hospitalària de tres hospitals amb perfils diferents i representació geogràfica nacional:

Posteriorment, aquests reptes van ser llançats a l’ecosistema amb l’objectiu d’identificar potencials solucions d’alt impacte a través de l’acompanyament dels equips en el cicle d’innovació:

 

El Programa

El llançament del programa es va realitzar a través d’un Webinar de llançament, obert a la comunitat sanitària amb l’objectiu d’explicar el detall del programa, amb l’Ignasi Clos, Soci de SDLI, i el José Manuel Martínez Sesmero com a conductors. A més, el públic va tenir l’oportunitat de gaudir d’una xerrada inspiracional impartida per en Frederich Llordach-Marquès, Fundador i CEO de Doctomatic.

Tallers de creativitat

Fhutura va brindar l’oportunitat a tots els professionals sanitaris de participar en dos tallers de creativitat en línia. Els tallers tenien com a objectiu generar i desenvolupar en profunditat idees innovadores per a resoldre els tres reptes plantejats en el programa, a través de tècniques de contextualització, ideació i conceptualització.

 

En finalitzar els tallers de creativitat, els equips van compartir les seves idees en la plataforma digital del programa per a ser avaluades pel Comitè d’Innovació conformat pel Dr. José Manuel Martínez Sesmero, el Dr. Juan Alfredo Montero Delgado, la Clara Engroba i l’Ignasi Clos.

Finalment, les 6 millors idees seleccionades van passar a la següent fase del cicle d’innovació:

1. CODI: un company digital per a millorar el seguiment dels objectius terapèutics dels pacients, així com resoldre els seus dubtes.
2. Naveta Sphere: App que, a partir de IA, proposa solucions digitals disponibles per a donar resposta a les necessitats dels pacients de manera personalitzada.
3. DruidApp: Aplicació que a través de la ludificació forma als pacients sobre el seu tractament, així com els connecta amb un fòrum d’experts i pacients.
4. e-Reality: Dashboard que incorpora Real Word Data i l’experiència del pacient per a l’avaluació de fàrmacs innovadors.
5. Farma Depresc: plataforma que facilita a metges i farmacèutics la detecció de medicaments que es deurien/podrien deprescribir.
6. Acosta: Tòtems interactius per a facilitar que els pacients sense accés a tecnologia puguin accedir a informació sobre el seu tractament mentre esperen a l’hospital.

La Hackathon

Els dies 16 i 17 de desembre Barcelona va acollir als sis equips finalistes procedents de diverses localitzacions de la geografia espanyola. La Hackathon es va realitzar al Barcelona Health Hub, situat a l’interior d’una de les joies modernistes de la ciutat comtal: El recinte de Sant Pau, l’obra culminant de l’arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner.

Els equips finalistes van treballar durant dues jornades intenses, per a prototipar i validar les seves idees, així com preparar la seva pitch. Per a això, van comptar amb dos MasterClasses, així com prototipadores i dissenyadors experts que es van integrar com a participants de cadascun dels equips.

Per a brindar major suport als equips durant el seu treball, Fhutura va convidar a tres mentors excepcionals: Jordi Serrano, Fundador i CEO de UniversalDoctor, Ignasi Heras, Co-Founder & Managing Partner de SeedLink Ventures, i Carla Zaldua, CEO i Co-Fundadora de Accexible. A més, per a aportar-los inspiració, es va comptar amb les ponències del Xavier Verdaguer, Fundador de Imagine Creativity Center, el Dr. David Casadevall, Clinical Data Scientist Lead en Savana; i l’Iñaki Larraya, Fundador i CEO de Empathivity.

Un luxe haver pogut comptar amb tots ells!

El guanyador i el premi

Per a clausurar l’esdeveniment, els sis equips finalistes van presentar les seves idees en una ronda de pitches davant el Jurat del programa conformat pel Dr. Julio Mayol, Director Mèdic i Director de la Unitat d’Innovació del IdiSSC, la Dra. Candela Calle, Directora General de la Fundació Sant Francesc d’Assís, el Dr. Francesc Iglesias, Responsable de l’Oficina de Suport a la Innovació i Recerca del ICS, i el Julián Isla, Fundador de Fundació 29. En finalitzar, el Jurat es va reunir per a deliberar i decidir quin equip finalista s’alçava amb la victòria.
Farma Depresc va ser l’equip guanyador de la primera edició de Fhutura. Un equip multidisciplinari conformat pel Gregorio Romero, especialista de Farmàcia Hospitalària a l’Hospital d’Hellín, el José Marco del Riu, especialista de Farmàcia Hospitalària, l’Agustín Ortega, nefròleg de la Gerència d’Atenció Integrada d’Albacete i el Jesús Lara, informàtic.

L’equip viatjarà a Israel durant 4 dies per a immiscir-se dins de l’ecosistema innovador local. L’experiència té l’objectiu proporcionar coneixements sobre l’impacte de la innovació i tecnologies emergents per a ajudar a l’equip guanyador a continuar desenvolupant el seu projecte d’innovació. A més, la resta dels equips finalistes van obtenir l’oportunitat d’assistir al 4YFN 2023 i la invitació a presentar les seves propostes en l’acceleradora del EIT Health.
Enhorabona a l’equip guanyador i a la resta d’equips finalistes del Programa Fhutura!

Aprenentatges

Aquesta col·laboració ens torna a reafirmar allò que ja coneixíem: la col·laboració amb diferents agents de l’ecosistema és un motor crucial per a generar innovació d’alt impacte.
La col·laboració pot impulsar la innovació en conjuminar perspectives, habilitats i idees diverses. Quan diferents actors amb diferents backgrounds i experiències treballen junts, poden qüestionar els supòsits dels altres i aportar noves solucions que no haurien estat possibles per separat.
Si tu també busques impulsar la innovació a través de l’ecosistema, en SDLI ajudem els nostres clients a buscar i atreure la innovació més enllà dels límits de l’empresa.

Ens veiem en les pròximes edicions de Fhutura!

Miguel Álvarez

Líder de proyectos digitales para empresas con necesidad de crecer y desarrollar su negocio. El objetivo es posicionar la marca en el entorno digital para ganar notoriedad y aumentar sus ventas. Apasionado de la tecnología e Internet. Convencido en la potencialidad de las personas en red.

Share
Published by
Miguel Álvarez

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

11 hores ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago