Categories: Innovació Pública

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d’open innovation.  I n’hem observat i compartit els resultats. Tot i que alguns portem ja uns quants anys predicant de la bondat del concepte, ha costat que aquest entrés en l’imaginari de les empreses. Per sort, avui dia ja ningú discuteix que l’open innovation és la forma més eficient, econòmica i ràpida de generar projectes d’innovació.  Tant, que ja és natural parlar d’ecosistemes d’innovació, tant a nivell públic com privat, com un eix vertebrador de la capacitat innovadora de les organitzacions.

Qualsevol organització, gran o petita pot fer servir l’open innovation per generar solucions innovadores en el seu negoci, també a l’administració pública, si bé és cert que treballar en projectes d’innovació oberta requereix un canvi cultural en les organitzacions i lideratges innovadors, cosa que no sempre es produeix.

Actualment estem treballant en projectes d’innovació oberta en el sector salut, educació, turisme, administració, indústria, amb uns resultats excel·lents, en companyies com Almirall, Damm o Abertis, entre d’altres.

Avui compartirem una altra mirada a la creació d’ecosistemes d’innovació oberta, amb fins a 4 iniciatives liderats des de l’administració i que tenen un impacte més enllà dels resultats empresarials.

 

  1. CONNECTIO BARCELONA, UN ECOSISTEMA EN FORMA DE MARKETPLACE D’INNOVACIÓ

És evident que Barcelona té un dels ecosistemes de startups i pimes més importants d’Europa, i que el talent de la ciutat genera projectes molt innovadors. Des de Barcelona Activa sempre s’ha potenciat aquest talent i l’ecosistema innovador, i s’ha volgut crear un espai on aquestes startups, i també pimes, tinguin ocasió de donar resposta a les necessitats que les corporacions tenen, en forma de reptes d’innovació. L’espai Connectio es un espai on es troben Startups, Pimes i Coporacions, també anomenats “demandants” i “oferents” de solucions. A la plataforma del programa, impulsada per Voltea, les startups poden també trobar reptes que s’han llançat en altres plataformes.

És a dir, CONNECTIO vol ser més que una plataforma més de llançar reptes, per a ser també un punt de trobada i difusió d’oportunitats d’innovació i de negoci que agregui també el que està passant a d’altres plataformes.

Empreses com Torres, Abertis, Fluidra, Estabanell, Port de Barcelona, Aigües de Barcelona, gebro o TMB ja hi participen.

Amb el temps que porta actiu, el projecte ja té més de 200 organitzacions inscrites, entre corporacions i startups, s’hi han llançat 41 reptes i generat 67 propostes innovadores.

De tota aquesta activitat, s’han implementat fins a 6 col·laboracions en projectes d’innovació, a través de la col·laboració entre demandants i oferents. Tot un èxit!

 

  1. METROPOLIS FP LAB, OPEN INNOVATION COM ESPAI PER GENERAR HABILITATS I IDENTIFICAR TALENT AL TERRITORI

Sentim una predilecció especial pels projectes en l’àmbit de l’educació. METROPOLIS FP LABS és un programa en el que empreses i centres de formació professional es troben per formar els alumnes i fer-los treballar en projectes innovadors.

Aquest programa neix l’any 2013 a partir d’una iniciativa a Tarragona, i des de llavors s’ha anat replicant al Baix Llobregat, Barcelona, Andorra, o Mallorca en diferents edicions.

L’any 2017 la Fundació Barcelona FP integra els tres programes que convivien en paral·lel a Barcelona, Baix Llobregat i el Vallès, i crea METROPOLIS FP LAB.

De seguida l’AMB s’hi va adherir com a promotora de la iniciativa i actualment la Diputació de Barcelona ja li dona l’abast de tota la província.

Però perquè creiem que és tan important Metropolis FP LAB?

Catalunya té una xarxa de centres de Formació Professional potent, i que ha anat millorant i innovant en els darrers anys. Però com sempre, el sector educatiu el tenim a la cua en la dotació de recursos. METROPOLIS FP LAB facilita a docents i a alumnes la possibilitat de treballar amb metodologies innovadores, i d’aplicar aquests coneixements a reptes d’innovació d’empreses.

Prop de 2,000 alumnes han participat en la darrera edició, on 13 empreses han reptat els alumnes a trobar solucions innovadores. Els guanyadors de cada repte reben una beca per desenvolupar el projecte amb l’empresa.

Els beneficis del projecte són múltiples. Per la banda dels docents i dels alumnes:

  • Disposen d’un programa que els facilita metodologia i eines per desenvolupar la innovació i la capacitat innovadora entre els seus alumnes.
  • Tenen ocasió de treballar amb tecnologia i rebre coneixement de part de les empreses.
  • És un programa motivador, i sovint alumnes que no acaben d’estar engrescats amb la formació, es motiven, decideixen continuar els estudis o fins i tot anar a la universitat.
  • Els alumnes tenen l’oportunitat de treballar en projectes d’innovació, i per tant fer un salt qualitatiu en el seu futur professional.

Les empreses per la seva banda juguen un rol molt important, ja que faciliten coneixements, i oportunitats, tant als docents com als alumnes, però també tenen l’ocasió d’identificar i incorporar talent innovador.

 

  1. SWITCHERS: FOMENTANT LA ECONOMICA CIRCULAR A TRAVÉS D’ECOSISTEMES D’INNOVACIÓ OBERTA

Aquesta es tracta d’una iniciativa finançada per la Unió Europea, i gestionada per part de l’Agència Catalana de Residus, que busca fomentar la innovació circular, especialment als països del Sud del Mediterrani.

Amb aquesta missió, s’ha creat la iniciativa d’OPEN ECO-INNOVATION, que es tangibilitza tant en una metodologia d’innovació oberta aplicada a la circularitat dels negocis, així com en una plataforma d’innovació oberta en què corporacions de diferents països col·laboren amb emprenedors i startups del sud del Mediterrani.

A més, Switchers elabora anàlisis d’oportunitats de negoci a través de la circularitat, en diferents sectors, en els països mencionats, per tal de fomentar l’activitat econòmica en aquests àmbits.

Finalment, també s’està capacitant a agents d’innovació oberta locals (“enablers”) per a què siguin capaços de formentar la open eco-innovation als seus territoris.

Des de que es va obrir la plataforma, s’hi ha llençat fins a 27 reptes en sectors com el tèxtil, industria alimentària, i l’economia blava. I només aquest 2024, s’ha activat fins a 6 col·laboracions entre startups greentech i corporates de diferents països de la regió.

 

  1. SOMINN PORT

Som-Inn Port, Ecosistema d’Innovació Oberta del Port de Tarragona, l’espai de col·laboració de la comunitat portuària i el conjunt dels seus stakeholders, per innovar en processos, serveis i nous models de negoci del Port de Tarragona, es va generar a l’any 2018.

Actualment compta amb 40 membres (organismes públics, empreses, associacions, centres tecnològics, universitats i instituts de FP) i amb 65 agents d’innovació, que de forma voluntària participen i comparteixen coneixement en els cicles d’innovació oberta i en la resta d’activitats al voltant de la innovació que s’organitzen en el marc d’aquest ecosistema.

Les activitats d’aquest ecosistema estan centrades en sis eixos d’innovació:

  • Vigilància competitiva: Mitjançant el seu Observatori de casos d’innovació de l’àmbit marítim i portuari, sobre gestió, logística, transició energètica, medi ambient, transport, digitalització, etc.
  • Co-innovació mitjançant Design Thinking.
  • Desenvolupament àgil de prototips.
  • Formació en innovació corporativa.
  • Networking i Benchmarking.
  • Comunicació: Pàgina web, plataforma digital, xarxes socials i intranet.

Som-Inn Port té com objectius fomentar la intel·ligència col·lectiva i la cultura de la innovació, impulsar la innovació en els processos i els serveis que ofereix el Port de Tarragona als seus clients, cooperant per generar i fer tangibles un elevat nombre d’idees i projectes innovadors d’interès comú, promoure internacionalment les capacitats innovadores del Port de Tarragona y dels membres d’aquest ecosistema d’innovació oberta, realitzar Benchmarking per compartir coneixements, experiències i bones pràctiques en innovació, fomentar el talent professional de les persones que formen part del Port de Tarragona i de les entitats membres d’aquest ecosistema, impulsar la participació en projectes europeus d’innovació i de Ports 4.0, i generar una experiència única en l’àmbit portuari.

Com diu Carme Tarragó, Cap del Departament d’Estudis i Innovació de l’Autoritat Portuaria de Tarragona “La innovació la fan les persones. Des de SOM-INN PORT saben que els agents d’innovació són el principal valor. El seu coneixement compartit, la seva creativitat, la seva implicació, serveixen de motor per continuar impulsant aquest ecosistema d’innovació oberta.”

 

ECOSISTEMES D’INNOVACIÓ OBERTA DES DE L’ADMINISTRACIÓ

La open innovation és avui en dia una eina imprescindible per generar processos d’innovació, i que ha democratitzat la innovació, abans només a l’abast de poques empreses amb molts recursos.

Actualment, hi ha molts recursos que les administracions, universitats, o centres tecnològics posen a disposició de les empreses, i que fan que el procés estigui a l’abast de qualsevol organització.

Vols fomentar la innovació a la teva empresa? No miris cap endins. Busca també els ecosistemes d’innovació més propers en qui recolzar-te, també i especialment, els que et proposa l’administració pública.

SDLI

Líder de proyectos digitales para empresas con necesidad de crecer y desarrollar su negocio. El objetivo es posicionar la marca en el entorno digital para ganar notoriedad y aumentar sus ventas. Apasionado de la tecnología e Internet. Convencido en la potencialidad de las personas en red.

Share
Published by
SDLI

Recent Posts

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago

Aplicar el mètode científic en emprenedoria: té beneficis?

Un experiment amb 116 equips a Itàlia ofereix conclusions clarividents sobre els beneficis de l'aproximació…

9 mesos ago

TMB i AGBAR, un exemple d’innovació corporativa, oberta i circular

A vegades en #innovació ens centrem molt a explicar projectes d'empreses privades i potser pequem…

9 mesos ago