Innovació en Salut

Innovació i sostenibilitat, 10 projectes a tenir en compte

Tornem de vacances, i els que hem tingut la sort de fer-ne segur que hem passat uns dies en contacte amb la natura, el mar, o la muntanya, viatjant per paisatges de somni… hem tornat més sensibles que mai amb la conservació del nostre entorn.

Ara toca tornar a treballar, i ser conscients que estem en un moment clau per donar la volta al canvi climàtic, i treballar per un mon més sostenible.

Això em fa pensar en la relació entre la innovació i la sostenibilitat: si la innovació són idees noves que creïn valor, aquest valor s’ha de mesurar des de tots els punts de vista, no podem considerar innovació un projecte que aporti valor econòmic però tingui un impacte ambiental negatiu. És més, hauríem de considerar que el balanç en les tres dimensions és positiu, si l’empresa o organització que lidera la innovació és socialment responsable.

Responsabilitat social corporativa i innovació

Buscant en organitzacions i persones que treballen per innovar en la sostenibilitat, he trobat aquests 10 projectes, que m’han semblat especialment destacats. Veureu que hi ha projectes que fracassen, altres encara estan en beceroles, altres ja estan operatius, però tots tenen al darrera l’objectiu de tenir un planeta millor en els propers anys. Espero que us agradin!

1. Empresa socialment responsable: com residus de cítrics han generat bosc en una terra erma

L’any 1997, 1.000 camions plens de closques i polpa de taronja van arribar a una àrea estèril en un parc nacional de Costa Rica. Els vehicles van llançar de manera deliberada les 12.000 tones que transportaven sobre terreny erm. 20 anys més tard, la zona està coberta d’exuberants boscos i de densos vinyers.

Aquest projecte és especialment interessant, ja que una empresa col·labora amb la Universitat de Princeton en el projecte, es genera valor per l’empresa, ja que aquesta s’estalvia el cost de gestió de residus, es genera valor social i ambiental ja que el nou espai es regenera amb bosc més fèrtil i, fins i tot, es produeix un balanç de CO2 negatiu.

Aquest és el bosc que va ser cobert amb peles i polpa de taronja. Font: Universitat de Princeton

2. Somiadors: el jove holandès que somia en netejar els oceans

Boyan Slat té 21 anys i un objectiu personal molt clar: netejar els oceans de residus plàstics. Durant la seva adolescència va passar hores tractant de buscar la millor manera de fer-ho fins que se li va ocórrer com. Però, pot realment funcionar el sistema que va inventar?

El projecte del jove consisteix a atrapar les escombraries amb unes barreres flotants ancorades al fons del mar.

El primer pas és fer un mapa per avaluar la posició exacta de les escombraries. I això és precisament el que està fent ara, una flota de trenta vaixells, la missió dels quals és recórrer les aigües entre Hawaii i la costa oest dels Estats Units.

Boyan Slat, el jove holandès que està obsessionat amb treure el plàstic del mar. Font: BBC

3. El premi Nobel: El pare del nanorrobot vol reciclar el CO2

Ben Feringa, darrer premi Nobel de Química s’ha unit a la Trobada de Premis Nobel disposats a impulsar l’hèlix científica, però també la social. Aquest esdeveniment es duu a terme cada any des de 1951, quan Alemanya intentava superar la Segona Guerra Mundial. Aquest grup de científics guardonats amb el premi Nobel estan recollint idees de com reciclar el diòxid de carboni (CO2) junt amb 400 joves investigadors.

“Admiro la bellesa del planeta, i el que la natura fa, però podem fer millor les coses”. Feringa proposa millorar la fotosíntesis.

L’holandès Ben Feringa, últim Nobel de Química. Font: El País

4. Biomimètica: Un dia, centenars d’aquestes “fulles” podrien formar arbres complets

Fulles sintètiques que reaccionen amb la llum solar i produeixen energia? Imagineu que podem poblar espais amb aquests arbres, que tenen el tronc fet amb material reciclat, i generar energia? Imitar la natura i adaptar la tecnologia ens obre moltes portes.

5. Sostenibilitat en xarxa: intercanvi d’energia a través del cotxe elèctric

El títol d’aquest article del diari El País, “Tu coche eléctrico puede pagarte la factura de la luz (si no vives en España)” va ser el que més em va impactar. L’eficiència de les plaques solars fotovoltaiques ha incrementat deu vegades els darrers 8 anys, disposem de la tecnologia per crear smart grids, xarxes on els ciutadans de forma col·laborativa produeixin i cedeixen energia, la qual cosa permetria disposar d’infraestructures més barates, però la legislació i els lobbies a l’estat espanyol ho frenen. Si us plau, incorporeu el medi ambient en el vostre checklist a l’hora de votar!

Font: Getty Images

6. Empresa líder, Tesla i la sostenibilitat

Una altra de les tecnologies Tesla per un mon més sostenible. Les teules d’una casa particular ja poden generar energia. Aquestes teules produeixen energia que s’acumula en la bateria Powerwall de la mateixa empresa.

Font: Tesla

7. Esport i sostenibilitat, nou refugi de Gouter al Montblanc

Vaig tenir la sort, i la forma física, de pujar al cim del Montblanc l’any 2006. Excepcional, ho recomano! I, certament, és una instal·lació molt complexa, així com també el seu aprovisionament com a refugi d’alta muntanya. L’any 2013 es va inaugurar el nou refugi, pensat amb materials de proximitat i sostenibles, calefacció amb energia solar, generació d’energia elèctrica amb plaques solars, gestió de les aigües residuals, etc. Un exercici d’enginyeria sostenible molt interessant.

Refuge du Goûter. Font: bl-evolution

8. Viure de l’aire, l’ “atrapaboires”

L’escassetat hídrica és un gran problema en algunes zones del món. Encara no hi ha solucions màgiques, ni grans projectes. Però, a poc a poc, van sorgint iniciatives que volen ajudar a resoldre de forma localitzada el problema. És el cas del dispositiu anomenat Yakka, un sistema recol·lector d’aigua per contacte amb la boira.

Yakka, l’atrapaboires capaç de capturar 10 litres d’aigua al dia. Font: Aggregattes

9. Mobilitat encara més sostenible, trens híbrids a l’Índia

Per fer funcionar la seva xarxa de trens, l’Índia consumeix cada any gairebé tres milions de litres de combustible dièsel. Gairebé la meitat dels trens de passatgers que recorren els 66.000 km de la seva xarxa ferroviària funcionen amb locomotores dièsel i, en menor mesura, amb biodièsel. L’altra meitat està electrificada. Indian Railways, la companyia governamental que gestiona la xarxa de ferrocarrils, transporta cada any a més de 8.000 milions de passatgers. I té un ambiciós pla per transformar-se en una companyia neta o, almenys, per reduir les seves emissions de CO2, instal·lant panells solars en els seus trens.

Un dels trens indis DEMU, híbrid de dièsel i energia solar. Font: The Hindu

10. Port Innova 2017, el Port de Barcelona amb la innovació i el medi ambient

I, en darrer lloc, el projecte que van desenvolupar aquest any uns estudiants d’Escola Pia Diputació dins el projecte Port Innova, conjuntament amb l’àrea de medi Ambient de Port de Barcelona. Els estudiants van donar resposta a un repte del Port, en concret, com mantenir ports i marines nets de residus sòlids flotants. Aquest estudiants han presentat una boia amb skimmers, que els permet recollir aquest residus de forma eficient.

Prototip del projecte desenvolupat a Port Innova

Queda molta feina per fer, i tenim poc temps per fer-la, però tots els innovadors podem donar idees i col·laborar en projectes per fer un mon més sostenible. No quedis fora!

Bon inici de curs!

Si t’interessa la sostenibilitat, et recomanem les següents lectures:

4 tendències que estan activant el sector de la construcció, per SDLI

Projecte Mango Smile, per SDLI

4 projectes innovadors de la Maker Faire de Barcelona, per SDLI

5 startups sostenibles que marcarán tendencia, per Forbes

 

Joan Ras

--Economista y Máster en Economía Aplicada por la UPF. Es Profesor de Innovación y Emprendimiento en ESCI-UPF. Desde 2012, es socio fundador de SDLI, agencia de innovación abierta. Anteriormente fue Socio consultor de Estrategia y Operaciones durante más de 15 años en Auren, especialmente en los sectores de la Enseñanza, Sector Público, y Salud.

Share
Published by
Joan Ras

Recent Posts

Berlín: Un epicentre emergent de la innovació en salut digital

En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…

2 hores ago

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago