En la seva desena edició, l’esdeveniment 4 Years From Now (4YFN), ara consolidat com el germà ja no tan petit del canviat de nom Mobile World Congress (MWC), ha reunit experts i visionaris sota el paraigua transversal de la intel·ligència artificial. Durant quatre dies intensos, la salut digital en el MWC 2024 ha emergit com un dels principals focus d’atenció, posicionant-se com el “major aparador” de propostes innovadores digitals en aquest àmbit.

L’ecosistema digital, que abasta des d’hospitals fins a empreses farmacèutiques, institucions públiques, hubs d’innovació, associacions de pacients i startups, s’ha reunit per a explorar les últimes tendències i desenvolupaments.

Grans noms de la indústria farmacèutica com GSK, Boehringer Ingelheim i AstraZeneca han presentat avanços tecnològics que estan transformant els seus respectius sectors. Des de la revolució de la intel·ligència artificial en l’atenció sanitària fins als desenvolupaments tecnològics en l’àmbit oncològic, passant per la importància de la innovació en la construcció d’un ecosistema d’atenció mèdica sostenible, eficient i centrat en el pacient.

A més d’aquestes destacades presentacions, s’han ofert un total de 16 ponències relacionades amb la salut digital, entre les quals hem pogut moderar la taula rodona del Barcelona Health Hub sobre Transformació Digital en la indústria farmacèutica, compartint escenari amb Gemma Malla Salomó de Angelini Pharma España, Vanessa Estorach Cavaller de Sanofi, i Núria Romero Carol de ASPHALION.

Encara que la IA ha acaparat l’atenció principal aquest any, quelcom que ja vam comentar a aquest article, l’esdeveniment ha estat testimoni d’un vast espectre d’innovació en diversos àmbits i tecnologies evidenciant el potencial transformador de la convergència entre la tecnologia i la salut.

Aquí van els nostres 10 descobriments més destacats de salut digital al MWC 2024:

En l’àmbit dels wearables i tecnologies mòbils:

  1. Time is Brain, la diadema per a la detecció ràpida de ictus. Un dispositiu innovador compost per una diadema, un electró, un iPad i un guant per a estimular està sent provat en tres hospitals per a detectar l’activitat cerebral just després d’un ictus. Aquesta tecnologia promet agilitzar el diagnòstic i tractament del ictus en proporcionar una avaluació ràpida i precisa de la condició del pacient, la qual cosa podria millorar significativament els resultats clínics.
  2. L’exoesquelet de la startup Able Human Motion que permet posar-se en peus i caminar a persones amb lesions medul·lars. neurorehabilitació més lleugera, ràpid d’ajustar i accessible del món. Els nostres clients seran centres de rehabilitació, clíniques o hospitals, que ho utilitzaran per a entrenar la bipedestació i marxa amb els seus pacients”.
  3. Robsurgical, desenvolupa robots per a cirurgia mínimament invasiva. El primer d’ells és el sistema Bitrack, que pretén universalitzar la cirurgia de precisió a tot el món. El robot pot entrar i sortir de l’operació, usant-se només per al que és realment necessari, i també es pot traslladar a una altra sala o hospital segons les necessitats de les cirurgies que s’han planificat.

En l’àmbit de la nanotecnologia:

  1. Nanobots Therapeutix, l’empresa derivada de la col·laboració entre ICREA i IBEC, que ofereix una solució innovadora per a combatre el càncer de bufeta i altres malalties. El seu enfocament es basa en una teràpia mòbil que utilitza nanorobots propulsats per fluids corporals per a administrar medicaments a concentracions prou altes com per a eliminar les cèl·lules canceroses.

En quant a bessons digitals:

  1. El Barcelona Supercomputing Center ha presentat un innovador prototip de “bessó digital” del cor humà que promet millorar la detecció i tractament de malalties cardíaques en oferir una representació virtual precisa de l’òrgan. Aquest prototip, adaptat per a ser presentat en l’esdeveniment captura dades bàsiques i el pols dels visitants per a generar una rèplica 3D del cor, oferint una representació virtual precisa de l’òrgan.

I finalment com a IA per a la millora de l’atenció mèdica:

  1. El sistema de modulació de xarxa intel·ligent de InBrain Neuroelectronics. La primera teràpia adjuvant d’aquest tipus per a la malaltia de Parkinson que permet mitjançant una plataforma grafè-neural i un programari d’aprenentatge automàtic, ajudar a reequilibrar les xarxes neuronals afectades en la malaltia.
  2. La plataforma Relisten vol revolucionar forma en què els metges interactuen amb la documentació mèdica, a través d’una eina que utilitza intel·ligència artificial per a transcriure automàticament les converses entre metges i pacients. Amb l’objectiu de reduir fins a un 60% el temps dedicat a gestionar històries clíniques.
  3. La startup BeyondYou empra Intel·ligència Artificial per a analitzar mostres de sang i extreure informació genètica de l’ARN, permetent als professionals sanitaris avaluar la salut metabòlica, l’estat de sistemes com el renal i circulatori, i fins i tot preveure la longevitat dels pacients a través de la seva plataforma.
  4. En l’àmbit de la fisioteràpia, el projecte AIRESPALTER el qual combina intel·ligència artificial i tractament robòtic per al dolor d’esquena mitjançant termografia, oferint un enfocament automàtic de tractament amb aire comprimit, ajustat segons els patrons tèrmics identificats.
  5. Sycai Medical, un assistent mèdic que ajuda els radiòlegs a detectar lesions quístiques pancreàtiques, presentant casos similars per a ajudar a confirmar el seu diagnòstic primerenc i predient la probabilitat que siguin malignes.

En conclusió, el Mobile World Congress 2024 ha demostrat una vegada més el poder transformador de la tecnologia en l’àmbit de la salut, amb innovacions que prometen revolucionar l’atenció mèdica i millorar la qualitat de vida de milions de persones a tot el món.

Cristina Peyra

Líder de proyectos digitales para empresas con necesidad de crecer y desarrollar su negocio. El objetivo es posicionar la marca en el entorno digital para ganar notoriedad y aumentar sus ventas. Apasionado de la tecnología e Internet. Convencido en la potencialidad de las personas en red.

Share
Published by
Cristina Peyra

Recent Posts

Fomentant ecosistemes d’innovació oberta des de l’administració pública

Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …

1 mes ago

L’Estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030: Un Futur Més Saludable i Connectat

Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat

2 mesos ago

El Valor dels Ecosistemes de Salut per a la Indústria Farmacèutica: Estratègies i Oportunitats

T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…

4 mesos ago

El desplegament de la IA generativa en les organitzacions: 5 claus per a l’èxit

Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…

5 mesos ago

Tecnologia i Orgull: Innovació al Servei de la Comunitat LGBTIQA+

Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…

7 mesos ago

Aplicar el mètode científic en emprenedoria: té beneficis?

Un experiment amb 116 equips a Itàlia ofereix conclusions clarividents sobre els beneficis de l'aproximació…

9 mesos ago