La tecnologia està canviant les nostres maneres de relacionar-nos, aprenem, juguem, i treballem. És increïble la varietat d’eines que usem a l’hora de treballar, moltes vegades en detriment de la nostra salut mental. La veritat és que des de fa uns anys, la tecnologia relacionada amb l’entorn de treball és molt preada per part dels inversors a nivell global. Només en 2021, a nivell global es van invertir al voltant de 7.000 milions de USD en startups worktech, segons George Larocque. A Espanya, Factorial s’ha unit a JobandTalent com a únics unicorns del sector. Però, ¿Vindran mes?
Al WorkTech Hub, en col·laboració amb SDLI i Aticco, hem escanejat al voltant de 100 startups worktech espanyoles, i us oferim una llista d’algunes de las mes noves que ens semblen mes prometedores i que hauran de ser seguides els propers mesos.
Si vols accedir a l’informe, oh sorpresa, uneix-te a la comunitat o vine al llançament oficial del WorkTech Hub el proper dia 4 de novembre.
WorkTech Hub és una comunitat de persones, professionals i organitzacions amb una visió: la tecnologia pot ajudar a crear entorns de treball més centrats en les necessitats de les persones.
Hem elaborat un informe que aglutina a més de 90 startups (no estan totes les que són, però són totes les que estan. Si coneixes a startups d’aquest sector que vulguin integrar-se en la comunitat i aparèixer en l’informe, posa’t en contacte amb WorkTech Hub) i solucions tecnològiques worktech, categoritzades en els següents àmbits:
Al worktech Hub podràs establir les teves oficines al voltant d’experts en solucions corporatives específiques per a la gestió del talent. Participar d’esdeveniments de connexió entre startups i corporates d’aquest àmbit, estar al dia de les últimes notícies i tendències worktech a través del nostre radar Worktech, i molt més
Durant els últims dos anys, en la qual el salt en la transformació digital en les empreses ha estat exponencial, estan apareixent una sèrie de startups amb potents propostes de valor i casos d’ús molt interessants. Aquestes startups se sumen així a les startups worktech ja consolidades com poden ser Cobee, la ja esmentada Factorial o JobandTalent, Hireflix, o Payflow, per esmentar algunes de les més conegudes fins al moment.
Veiem doncs una nova selecció de startups wortktech més recents que ens agradaria seguir de prop durant 2023, som-hi!
Comencem per la tendència d’equitat i igualtat a l’entorn de treball. El “efecte Jennifer i John” fa referència a un experiment portat a cado en la Universitat de Yale en el 2012, on es van repartir currículums idèntics que només tenien una única diferència: el gènere del candidat. El resultat no és difícil d’endevinar. Mentre a ell li van oferir un sou brut mitjà de 30 238 dòlars anuals, a ella de 26 508. Mentre ell tenia una ocupabilitat del 53%, ella del 40%.
Altres estudis indiquen que elles tenen un 30% menys de possibilitats de ser convocades a una entrevista de treball que ells; i la diferència s’agreuja si a aquesta equació se li sumen els fills.
Per això, Blindstaris (Barcelona, 2022) ofereix una eina per a seleccionar candidats/as evitant el biaix de gènere, racials, orientació sexual i d’edat, apoyándoe també en la idea (la ciència de fet) que la diversitat fomenta l’el rendiment i innovació dels equips i organitzacions.
Una altra clara tendència és tot el que es refereix al employee experience. Les companyies cada vegada més intenten oferir una experiència d’empleat que resulti diferenciador per a atreure al millor talent.
Un procés de on boarding predissenyat redueix la rotació un 82%. Un 88% d’empleats afirma haver tingut mals processos de onboarding. I un 92% afirma que canviaria a una empresa amb una reputació excel·lent.
Amb aquestes estadístiques en mà, en Cassidi (Madrid, 2021)estan desenvolupant una eina que maximitzi el employee experience, en els seus diferents moments clau des del onboarding al offboarding, amb comunicacions predissenyades i tasques automatitzades. Segons ells, “l’eina de Recursos Humans més rendible del món”.
Colmeia (Barcelona, 2022) pretén convertir-se en un dels referents del Web3, una altra de les tendències globals més rellevants d’aquests dos anys, aplicat al worktech.
Segons afirma la seva fundadora Marina Teixidor, l’ús d’actius digitals com a compensació “millora la relació entre el treballador i l’empresa. Els empleats que obtinguin actius poden rendibilitzar-los i compartilos amb la comunitat, generant sentiment de pertinença”.
A través de Colmeia, cada empresa pot crear els seus actius personalitzats, configurar el seu programa d’incentius, i recompensar amb actius digitals als treballadors per les accions de valor que l’empresa triï.
Emocional (Barcelona, 2021) està especialitza en salut mental dels treballadors, amb una eina que permet combatre la síndrome del burnout, la sensació d’esgotament i el desagafo al treball i d’un mal acompliment, que porta aparellats tant símptomes emocionals com físics, la qual cosa provoca que més de 40 milions de treballadors europeus el sofreixin en major o menor mesura.
L’eina s’integra amb els sistemes de videoconferència principalment d’empreses que treballen en remot o amb una elevada cultura de treball flexible, per a avaluar la situació emocional dels treballadors. Així, poden aportar solucions en al seu possible burnout. Mentre que cada treballador rep les dades del seu estat, que li permeten decidir si vol assistir a teràpia, aquesta informació queda en la seva intimitat i recursos humans només rep dades d’equip, mai personals.
Growii (Màlaga, 2021), que participa en el programa de Llançadora (Mercadona) captura l’opinió dels equips de treball en Slack. per a millorar els nivells de engagement, potenciar la cultura organitzacional i els fluxos de comunicació interna. Ho duen a terme a través de bots integrats en l’eina. La seva promesa és automatitzar els processos de gestió del talent, eliminant friccions, fidelizando al talent i millorant el benestar de la plantilla.
Talentomnia (València, 2021) és una startup que es pugi a l’ona de l’economia Gig, oferint una solució que a través d’intel·ligència artificial ofereix el match perfecte a empreses que busquen talent extern de l’àmbit per a la realització de projectes en l’àmbit del màrqueting. Redueixen així el temps de cerca, oferint màxima transparència en el procés. La seva promesa és qualitat, preu, i rapidesa.
Mapa 2022 de startups worktech Espanyoles
Aquestes són només 6 startups de les més de 90 que componen el primer mapa de startups elaborat pel WorkTech Hub.
Per les activitats del Hub ja han passat altres com HRider o Voltea Communities, i no et perdis la propera sessió del WTH amb la participació de Factoriali la nova solució Desky, així com Noweat, amb la seva solució d’alimentació per a empreses.
Si te interesa impulsar proyectos tecnológicos que mejoren la calidad de vida, salud mental , y en general la experiencia de los empleados en el entorno laboral, ayudando a crear organizaciones más humanas, únete al movimiento worktech hub. Esta es tu comunidad.
¡Te esperamos!
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…