Per què hauries de convertir-te en intraemprenedor, explicat per intraemprenedors intraemprenedors

Per què hauries de convertir-te en intraemprenedor, explicat per intraemprenedors

Se n’ha parlat molt sobre la figura i vida de l’intraemprenedor, citant normalment grans casos d’ èxit com el d‘Arthur Fry amb la creació del post-it a 3M, o Paul Buccheit i el llançament del Gmail de Google. És de justícia també explicar casos de “fracàs” com el de Steven Sasson a Kodak, l’any 1975 camb la seva proposta de càmera digital (entre cometes per l’evident èxit de les càmeres digitals, que no evita que el seu projecte fracassés inicialment a Kodak per la por de la companyia a canibalitzar el seu propi negoci). Recomano especialment aquests articles de 3 referències en quant a gestió de la innovació es refereix i en particular en quant al rol dels intraemprenedors: Javier Megías, Xavier Camps, y Alfonso Prim.

Però, per què un treballador hauria de voler convertir-se en intraemprenedor?

L’intraemprenedor és un perfil a l’alça, que s’està promovent i normalitzant cada vegada més dins de les organitzacions del nostre país, per la qual cosa que pot ser interessant per al lector, especialment si és treballador d’una pime o gran empresa, saber què implica convertir-se en intraemprenedor, i molt més si ens ho expliquen ells mateixos.

Com és la vida de l’intraemprenedor? En aquest post, parlem amb alguns dels intraemprenedors amb els que col·laborem, per entendre què vol dir convertir-se en un, les dificultats amb que es troben, i sobretot quins beneficis obtenen.

Arthur Fry, l'home que va inventar el Post-it
Arthur Fry, l’home que va inventar el Post-it

Entenem a l’intraemprenedor com l’emprenedor corporatiu, és a dir, el treballador que és capaç de generar, impulsar i desenvolupar noves idees, propostes i projectes que suposen noves oportunitats de negoci per a la companyia en la qual treballa. Es diferencia de l’emprenedor a l’ús en què és un assalariat, i en què els beneficis van destinats a l’organització per la qual treballa.

Algunes de les barreres (externes) a les quals farà front tot intraemprenedor:

  • Baixar les idees a pures millores incrementals.
  • Pressupost de la companyia per desenvolupar les seves idees.
  • Jerarquies.
  • Processos interns i burocràcia.
  • Relació amb els altres: ¿a què estàs destinant el teu temps?

A més, hem de tenir en compte també les fronteres mentals, els límits propis que ens posem nosaltres mateixos, coses com:

  • No sóc capaç.
  • El procés és llarg: no aguantaré l’esforç.
  • No tinc temps per això.
  • No tinc les habilitats necessàries.
  • Ningú em donarà suport.

Però anem a escoltar als intraemprenedors. Els hem plantejat algunes preguntes (ens vam comprometre a mantenir-ne l’anonimat perquè poguessin sentir-se més lliures d’explicar la seva experiència de forma més natural) per seguir aprofundint en què significa convertir-se en un intraemprenedor. Aquí van les nostres preguntes i les seves respostes:

Què s’aprèn sent un intraemprenedor?

Intraemprenedor 1: En primer lloc , com a intraemprenedor he après justament a innovar, és a dir, partint d’una idea de l’abstracció mental seguir tota una seria de passos/tallers que desconeixia per arribar a elaborar  un projecte amb cara i ulls, que pugui ser expressat verbalment amb facilitat i per tant comunicat als altres i d’aquesta manera fer-lo realitat.

Intraemprenedor 2: Fins ara creia que les idees havien de venir soles, o ets creatiu o no ho ets. Tot i que la creativitat és una qualitat bàsica en aquests processos si un dia no estàs “inspirat” mitjançant tècniques com els tallers de creativitat pots fer fluir idees. També he aprés a ordenar els processos, tot i que em considero una persona creativa em falta ordre i en aquests procés he après a ordenar els conceptes, les idees, i organitzar el procés de creació de les meves idees.

Intraemprenedor 3: Resumint-ho molt, el què he après és una metodologia per transformar una idea en un projecte.

Quines són les dificultats amb què s’enfronta un intraemprenedor?

Intraemprenedor 1: Dificultats Internes cap. La iniciativa de l’empresa, les facilitats i ajuda en la confecció, ha estat completa tant per part de l’organització com per part d’Induct.

Dificultats externes serien :trobar informació de la competència quan quelcom és nou i el fet de ser una persona sola en la confecció del projecte pot minvar les forces.

Intraemprenedor 2: Les meves idees les tenia molt clares des del principi. Les dificultats que he trobat han sigut més internes de la pròpia empresa, el conèixer l’empresa i com funciona m’ha limitat molt a l’hora de desenvolupar-la i de presentar el prototip, també crec que les polítiques de les empresa a nivell d’innovació són limitades i tancades, llavors això m’ha condicionat a desenvolupar un  prototip de web que era la idea inicial fins a fer un powerpoint. En resum jo presento una idea i que l’empresa l’agafi com vulgui.

Intraemprenedor 3: En el meu cas, el repte mes feixuc i alhora més engrescador ha estat el procés de “sintetitzar”; passar de tota la informació i detall que ja sabeu que tenia al cap pel “Barcelona Venues” a extreure els missatges essencials del projecte.

Quins beneficis s’aconsegueixen sent un intraemprenedor?

Intraemprenedor 1: El primer benefici ha estat de creixement personal i professional. He conegut la manera com es pot passar d’idea a projecte i, que amb la ajuda correcta, tothom pot ser capaç d’innovar.

Intraemprenedor 2: Els beneficis són a nivell personal i laboral. Pot millorar el meu rol dins de l’empresa, però l’he trobat molt útil si en un futur volgués emprendre qualsevol projecte. De fet tinc un parell de projectes que no sé si els duré a terme però allà estan… ;).

Intraemprenedor 3: De fet, ha estat precisament gràcies al programa intern d’innovació i a l’equip impulsor que he presentat formalment el meu projecte.

Aquesta és una idea que ja feia temps havia comentat en el si de l’empresa i que havia quedat aturada sense data per fer-hi res.

Així que gràcies per posar a disposició de TOTHOM, una opció per fer viable una idea, una eina per comunicar i un espai lliure de jerarquies on compartir amb comoditat.

Quins beneficis proporcionen a les organitzacions per a les quals empreneu?

Intraemprenedor 1: El conjunt de l’organització mostra que creu amb els treballadors i els fa partícips de la línia de la empresa.

Intraemprenedor 2: Evidentment al conjunt de l’organització li aporta principalment millorar l’empresa, augmentar ingressos identificant noves oportunitats de negoci, però també, i això és molt important, que el personal tingui més esperit corporatiu.

Per què hauries de convertir-te en intraemprenedor, explicat per intraemprenedors intraemprenedors

Què es necessita perquè més persones es converteixin en intraemprenedors?

Intraemprenedor 1: Fer taules de debat sobre temàtiques del dia a dia o explicar el repte de manera molt concreta,  on puguin aparèixer inquietuds sobre el repte escollit, fer entendre que els reptes afecten a tots  i d’aquesta manera fer  que altres persones s’animin a fer un grupet per treballar una idea donant les mateixes facilitats i suport que fins ara s’ha donat.

Intraemprenedor 2: Motivar al personal, que es vegi que els emprenedors són valorats  i recompensats a l’empresa, l’empresa ha d’estar més oberta al canvi.

Intraemprenedor 3: Crec que més aviat l’esperit emprenedor ve de mena i està lligat amb les aptituds i actituds de cada persona.

No sabria dir-vos què s’ha de fer perquè més persones s’engresquin… una idea genèrica que funciona en tots el àmbits és trobar per cadascú allò que el motiva, el que obligaria a fer un “vestit a mida” per cada persona.

Un altra via podria ser anar fent camí fins que la iniciativa interna d’innovació assolis una maduresa. Llavors la mateixa posició/prestigi/influència/etc. dins l’empresa, podria funcionar com a incentiu perquè la gran majoria se sentis abocat a ser-hi i participar activament, independentment del grau de motivació o emprenedoria que tinguin.

Com resumiries el procés d’intraemprenedoria que has viscut?

Intraemprenedor 1: Superació d’ obstacles: Una idea és una corda plena de nusos que poc a poc has d’anar desfent amb ajuda, guiatge professional i entusiasme per arribar a un projecte sòlid que puguis explicar i ser valorat.

Intraemprenedor 2: Interesant, enriquidor… ara veig innovació per tot arreu!

Intraemprenedor 3: Gaudir de fer un nou camí, en el mateix camí de sempre.
Sempre tinc idees al cap que volten, és el meu dia a dia, el camí de sempre, però poder dedicar-hi temps i tecnologia a una d’elles ha estat una experiència nova.

El que ha estat més especial per a mi, ha estat poder fer-ho amb el suport d’un grup de persones expertes, i en equip amb altres companys.

El compartir-ho m’ha enriquit molt més!

Conclusió:

Per una vegada, no anem a finalitzar el post amb una conclusió a manera de resum. Empleat, treballador de qualsevol organització pública o privada, valora si val la pena participar en processos d’innovació corporatius amb el rol d’intraemprenedor, o si prefereixes no fer-ho.

Igual que les organitzacions, les persones també necessitem adaptar-nos, fins i tot crear el canvi, que d’altra banda serà inevitable.

T’animes a convertir-te en intraemprenedor?

 

Ignasi Clos

MSc in Business Innovation por Deusto Business School. Economista especializado en International Business y Marketing. Profesor de Innovación, Open Innovation y Entrepreneurship en EADA, UOC y Esci-UPF. Creador del método i-flow de transformación cultural para la innovación. Aglutina más de 15 años de experiencia como consultor de internacionalización, estrategia, innovación y transformación organizativa y cultural, primero en Acció, después en Deloitte, y finalmente desde 2012 en SDLI, donde es Socio Fundador y CEO.

    Escriu el teu comentari

    El teu correu no serà publicat.*


    The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.