Un any més, hem organitzat el repte d’innovació amb AITEX i la Universitat Politècnica de València, on aquesta entitat té una càtedra.
En primer lloc, voldria explicar qui és i què fa AITEX : L’Associació de recerca de la Indústria Tèxtil (AITEX) és una associació privada d’investigació, assajos de caracterització i certificació d’articles i materials tèxtils amb aplicació a diferents sectors com a hàbitat, moda i indumentària, salut i medicina, higiene i cosmètica, roba laboral, equips de protecció individual, esport i oci, transport públic, automoció, nàutica, aeronàutica, obra civil i construcció, superfícies esportives, etc.
L’objectiu principal és generar coneixement tecnològic i facilitar-lo a les empreses tèxtils per millorar les seves competències i que siguin més competitives, crear més valor i aconseguir noves oportunitats de negoci. És per aquest motiu que l’Institut fomenta la modernització i la introducció de les tecnologies emergents a través de projectes de R + D i, en general, d’actuacions que contribueixen al progrés industrial del sector. Alhora, tracta de proveir a les empreses de les certificacions de producte adequades perquè puguin competir en el mercat internacional i facilitar la seva entrada en nínxols de mercat d’alt valor afegit.
Paral·lelament, AITEX ha creat la càtedra AITEX UPV, des d’on vol promocionar la innovació i l’emprenedoria, entre altres activitats.
En anteriors edicions, ja s’ha treballat amb la metodologia de reptes i s’ha implicat els alumnes, de diferents universitats, a resoldre’ls. Com a exemple, l’empresa Mango, va llançar un repte amb AITEX per trobar noves aplicacions tèxtils no teixides, a partir de residus vegetals.
En aquesta convocatòria van competir alumnes d’UPV-ALCOI i d’ELISAVA-UPF i les propostes van ser realment extraordinàries. Aquests són alguns dels projectes que es van presentar:
Aquestes són les sabates sostenibles de Mango Kids, fetes amb residus vegetals. Quan aquest calçat ja està en desús, pot plantar-se i fer créixer una planta ja que, el material amb el qual està fet, conté una llavor que germina.
Urnes funeràries fetes amb materials sostenibles que ofereix 2 models diferents: un de terra amb llavors per plantar i un altre que es dissol lentament al mar.
Un casc pensat per a ciclistes urbans, fet amb materials sostenibles, plegable i personalitzable.
En aquesta edició és SEAT qui llança un nou repte als alumnes de Graus universitaris i Màsters de la UPV. El programa es diu “SEAT Textile Challenge “i el repte que es llança és el següent:
Com podem millorar l’experiència d’usuari del conductor i de la resta dels ocupants d’un vehicle a través de la tecnologia tèxtil?
El sector de l’automòbil està migrant de la fabricació de cotxes a la generació de solucions per a una mobilitat sostenible. La indústria de l’automòbil està deixant enrere el model de venda de cotxes propulsats per combustibles fòssils per entrar en l’era del cotxe autònom. Aquest últim, forma part de la Internet de les coses (IOT) amb capacitat per aprofitar les dades generades pels automòbils i els seus conductors per millorar la qualitat, la seguretat i l’experiència en la conducció de vehicles elèctrics i, en poc temps, vehicles de pila d’hidrogen.
Aquesta transformació suposa riscos, igual que la resta dels canvis tecnològics que s’estan produint en la societat i en la indústria, però també és una gran oportunitats per a les noves empreses i per als futurs enginyers que s’estan formant a la UPV.
La innovació és un aspecte clau de l’estratègia de SEAT. El mercat i els consumidors són cada vegada més exigents en matèria de seguretat, confort, eficiència i connectivitat.
La tecnologia Smart Textile, IOT, intel·ligència artificial i altres tecnologies, permeten recollir dades en temps real de tot el que succeeix en un vehicle i, a partir d’aquestes dades, generar respostes, activar dispositius o simplement aprendre per millorar la comoditat i seguretat dels ocupants del vehicle.
En aquest projecte, la càtedra AITEX-UPV llança als alumnes de la UPV aquest repte, en el qual hauran de crear equips multidisciplinaris amb alumnes d’enginyeria tèxtil, organització, informàtica i industrial, i trobar les idees més creatives i disruptives per donar resposta al repte de SEAT.
El passat 28 de febrer, va tenir lloc la sessió informativa i taller del repte del projecte de SEAT. Durant l’acte, es va explicar als alumnes interessats en què consisteix el programa d’innovació oberta i els responsables van presentar el repte. La sessió va ser un èxit total, hi van assistir més de 70 estudiants de diferents Graus i Màsters de la Universitat Politècnica de València. La gran majoria dels assistents es van inscriure formalment a la finalització de la sessió.
Esperem que aquest projecte esdevingui un gran èxit, seguirem informant.
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…