El passat 25 de novembre va ser el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.
Dies com aquests ens recorden i ens fan reflexionar no sols sobre les manifestacions més evidents de desigualtat, sinó també les bretxes menys visibles, com la que persisteix en la tecnologia i la intel·ligència artificial.
En SDLI reconeixem que la violència de gènere i la bretxa en la participació de les dones en l’àmbit tecnològic estan interconnectades, i abordar una implica abordar l’altra. Com a companyia dedicada a la innovació, destaquem la importància de tancar la bretxa de gènere en la tecnologia en aquest dia significatiu i contribuïm activament a construir un món on la tecnologia sigui un catalitzador per a l’apoderament i la inclusió, en lloc de ser una barrera. Reflexionant en un dia destinat a posar fi a la violència contra la dona, reafirmem la nostra dedicació a treballar per a eliminar totes les formes de desigualtat, dins i fora del món digital.
La revolució tecnològica impulsada per la intel·ligència artificial (IA) i la digitalització ha marcat una fita en la història, transformant la manera en què vivim i treballem, quelcom que ja hem parlat al nostre article sobre IA i estratègia.
No obstant això, enmig d’aquest progrés, ens enfrontem a un desafiament crucial: la bretxa de gènere en el món digital. Les dones han estat històricament subrepresentades en la indústria tecnològica i en àrees de la CTIM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques). La bretxa de gènere en l’àmbit de la tecnologia continua sent un problema important a tot el món, i és fonamental abordar-la si volem aconseguir una igualtat de gènere real i amb perspectiva de futur.
En aquest article, explorarem els desafiaments que enfrontem i com en SDLI estem abordant aquesta bretxa per a aprofitar les oportunitats que la igualtat de gènere pot oferir en aquesta nova realitat.
En la innovació i la tecnologia, la perspectiva de gènere es pot incorporar a través de la inclusió de dones i persones de gènere divers en la recerca i el desenvolupament de tecnologies, l’eliminació de biaixos de gènere en les dades utilitzades per a entrenar algorismes o la creació de tecnologies que abordin les necessitats específiques de les dones i persones de gènere divers. Aquestes polítiques suposen una sèrie de desafiaments:
Exemple: Algorismes de contractació que reflecteixen biaixos de gènere presents en dades històriques.
Exemple: Escassa representació de dones en equips de desenvolupament de IA.
Exemple: Tecnologies mèdiques dissenyades sense considerar les diferències de gènere.
La diversitat de gènere en el desenvolupament de IA significa la incorporació de diferents perspectives, experiències i enfocaments en el procés de presa de decisions. Això és crucial perquè els sistemes de IA sovint reflecteixen els biaixos i suposicions dels qui els creen. En tenir un equip divers, es poden identificar i abordar millor aquests biaixos, creant tecnologies més equitatives i justes.
A més, la bretxa de gènere pot introduir-se en els sistemes de IA a través de biaixos presents en les dades d’entrenament. Si les dades reflecteixen desigualtats de gènere existents, com a estereotips o discriminació, els models de IA poden aprendre i perpetuar aquests biaixos. Al abordar la bretxa de gènere, els desenvolupadors poden treballar per a identificar i mitigar aquests biaixos, creant algorismes més imparcials que no afavoreixin a un gènere sobre un altre.
En tenir en compte les experiències i necessitats de gèneres diversos durant el procés de disseny i desenvolupament de productes de IA, es poden crear solucions que siguin més inclusives i beneficioses per a un públic més ampli. Això garanteix que la tecnologia sigui accessible i útil per a totes les persones, independentment del seu gènere.
Finalment, abordar la bretxa de gènere implica també treballar per a millorar la representació de persones de tots els gèneres en la indústria de la tecnologia i en rols clau de desenvolupament de IA. Una major diversitat en els equips de desenvolupament significa una varietat de perspectives i enfocaments, la qual cosa es tradueix en solucions més equitatives i adaptades a les necessitats de la societat en el seu conjunt.
La bretxa de gènere en la intel·ligència artificial és un desafiament que hem d’abordar de front per a construir un futur tecnològic veritablement inclusiu.
En SDLI, tancar aquesta bretxa de gènere és un imperatiu ètic i un camí cap a la innovació significativa. El nostre compromís va més enllà: diversifiquem els nostres equips, auditem biaixos i liderem el canvi cap a una IA que reflecteixi i beneficiï a tota la nostra societat.
Junts, convertirem desafiaments en oportunitats, construint un futur on la intel·ligència artificial sigui una força positiva per a tots, sense importar el seu gènere. Acompanya’ns en aquest viatge cap a un futur inclusiu i equitatiu!
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…
Un experiment amb 116 equips a Itàlia ofereix conclusions clarividents sobre els beneficis de l'aproximació…