Si tens uns estalvis pels quals estàs intentant obtenir una rendibilitat però estàs cansat dels dipòsits bancaris que, a més de l’opacitat que comporten, generen pocs interessos; has de conèixer que existeix una altra opció d’inversió molt innovadora a través de la qual pots obtenir uns interessos més ajudant directament a empreses i autònoms del nostre país. Estem parlant del crowdlending.
El crowdlending o “P2P lending” és un nou sistema de finançament alternatiu mitjançant el qual diferents inversors particulars presten els seus diners directament a empreses a canvi d’una rendibilitat. Els inversors simplement es registren a la plataforma i trien en el seu marketplace l’empresa a la qual volen prestar els seus diners i la quantitat que volen prestar. La devolució del capital i els interessos podrà donar-se a través de quotes mensuals o una única quota al venciment del préstec.
L’aspecte innovador d’aquest mètode radica en que s’eliminen les entitats bancàries com a intermediaris de l’operació, són directament els inversors els que trien l’empresa a la qual volen prestar els seus diners. Fins i tot per als inversors amb un perfil molt altruista, hi ha la possibilitat, en algunes de les plataformes, de disminuir el tipus d’interès establert per la plataforma. D’aquesta manera, els inversors aconsegueixen donar sentit als seus diners, perquè a més de generar una rendibilitat per uns estalvis, que d’altra manera serien ociosos, generen una economia social i ajuden a diferents pimes i autònoms a prosseguir amb la seva activitat empresarial.
Es tracta d’una activitat regulada
Per a més seguretat dels inversors cal destacar, que tot i ser un producte molt innovador, el sector del crowdlending està totalment regulat per llei. Més concretament a través de la Llei 5/2015 de Foment del Finançament Empresarial que engloba les plataformes de crowdlending. A conseqüència d’aquesta Llei, qualsevol plataforma està obligada a diferenciar els inversors entre aquests dos tipus:
És important diferenciar els productes d’inversió disponibles per als usuaris en funció d’un element molt important que marca el comportament d’inversió de cada usuari, l’aversió al risc.
Hi ha un producte d’inversió amb alta rendibilitat i risc mesurat, en el qual és aconsellable diversificar la cartera per, d’aquesta manera, reduir el risc associat. Moltes plataformes ja compten amb un ràting propi perquè els inversors puguin mesurar el risc i així diversificar la seva cartera. La rendibilitat aquest tipus d’inversions ronda el 7% anual.
L’altre producte d’inversió és el denominat “garantit”, actualment només disponible MytripleA. En aquest cas, gràcies al conveni que presenten amb diferents societats de garantia recíproca, ofereixen inversions sense risc ja que en cas de morositat del prestatari aquestes SGR abonen els fons aportats pels inversors juntament amb els corresponents interessos generats fins aquell dia. A través d’aquestes inversions s’obté una rendibilitat del 2% + Euribor.
Els passos bàsics que ha de realitzar qualsevol inversor que vulgui prestar els seus diners a empreses a través d’aquest mètode, serien els següents:
Autora: Alba García Gonzalo de MyTripleA
En altres ocasions hem comentat alguns dels ecosistemes d'innovació més importants del món, com el…
Ja fa més de 20 anys que Henry Chesbrough va definir el concepte d'open innovation. …
Expliquem l'estratègia de Salut Digital de Catalunya 2024-2030 per un futur més saludable i connectat
T'expliquem la importància dels ecosistemes de salut en la innovació del sector, amb detalls dels…
Fa temps que parlem de l'impacte de la intel·ligència artificial (IA) en el món empresarial,…
Com s'està innovant per a la Comunitat LGBTIQA+? Quines tendències i quins reptes té la…